Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

12 milliárd forintnyi bitcoint loptak el egy virtuális tőzsdéről

Untitled-1
2019.05.08. 15:37

A Binance tőzsde az áldozat, amely a bitcoin mellett más kriptovalutákkal is kereskedik. A tőzse illetékeseinek bejelentése szerint a tolvajok 7000 bitcoint (12 milliárd forintot) lovasítottak meg, méghozzá egyszerre. A betörés miatt ideiglenesen felfüggesztették a kereskedést a tőzsdén.

Könyörgünk a megértésükért ebben a nehéz helyzetben

– áll a Binance meglehetősen kétségbeesett hangvételű közleményében. Ugyanakkor fogadkoznak, hogy megtérítik az ellopott összeget, miután felszabadítják az ilyen esetekre tartogatott biztosításukat.

A támadók többféle technikát használtak a betöréshez, különböző vírusokkal fertőzték a tőzsde rendszereit, illetve adathalász támadást is indítottak a belépéshez szükséges információk megszerzése érdekében. Így végül

hozzáférhettek a tőzsde úgynevezettforró pénztárcájához, vagyis ahhoz az online bitcoinkészlethez, amiből az ügyfelek tranzakcióit fizetik.

A forró pénztárca a Binance által kezelt teljes vagyon nagyjából két százalékát tartalmazta (már nem). A tőzsde azt állítja, hogy a tőke egyéb részei érintetlenek és biztonságban vannak. A hekkerek, bár egy lépésben lopták el az összes bitcoint, nem voltak türelmetlenek. Valószínűleg sokáig kellett várniuk, míg az egymással párhuzamosan indított műveleteik eredményre vezettek, és összegyűjtötték mindazt az információt, ami a behatoláshoz kellett.

Sajnálatos módon nem tudtuk megakadályozni ezt a pénzkivonást, mielőtt végrehajtották volna. Amint azonban megvalósult az utalás, ez számos riasztási mechanizmust beindított rendszereinkben. Ekkor minden tranzakciót azonnal leállítottunk.

– írta a cég, amely a jövő hétre ígéri az utalások újraindítását.

A tőzsde igazgatója egy élőben közvetített videóinterjúban bevallotta, hogy azóta nem aludt egy szemhunyásnyit se és meglehetősen kutyául érzi magát. Ugyanakkor azt ígérte, hogy megoldják, hogy ilyesmi ne történhessen meg a jövőben (amit – ugye tudjuk – elméletben sem lehet valójában garantálni).

Nem ez volt az eddigi legnagyobb bitcoinlopás. 2014-ben a japán Mt. Gox tőzsdétől összesen 470 millió dollár (mai árfolyamon 136 milliárd forint) értékben loptak el kriptovalutát, amely a tőzsde csődjéhez vezetett. A közelmúltban is történt hasonló eset: néhány hete 15 milliárd forintnyi ethert lopott el egy hekker.

Forrás: BBC

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!