János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétezer eurót ér egy 230 éves kőfelirat megfejtése

2019.05.10. 12:42

Körülbelül 650 ezer forintnak megfelelő összeggel gazdagodhat, aki megfejti a Franciaország nyugati részén fekvő Plougastel falu mellett sziklába vésett írás jelentését. A tudósok is csak a fejüket vakarják, mert néhány francia betű fejjel lefelé lett kőbe vésve, és a szövegben skandináv karakterek is megjelennek.

Egyetlen biztos támpontot a jól kivetető évszámok adnak: 1786 és 1787 látható az összesen 20 soros szövegben. A sziklán megtalálható még egy árbocos hajó rajza, és egy kereszttel megjelölt szent szív.

Felmerült az is, hogy a szerző némiképp hadilábon állt az írással, esetleg hallomás alapján próbált írni, de egyes tudósok régi breton vagy baszk részeket is felfedezni véltek a szövegben.

Egy elmélet szerint a felirat a tengeri védelem kiépítésével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmére az 1780-as években épült a környéken egy erőd, amelynek maradványai még mindig láthatók. 1783-ig ugyanis Franciaország és Anglia háborúban állt.

Dominique Cap, Plougastel polgármestere azért írt ki nemzetközi versenyt a szöveg megfejtésére, mert az általuk felkért történészek és archeológusok nem tudták értelmezni a feliratot. Az egyiptomi hieroglifák megfejtője, Jean-Francois Champollion után "Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban" címen hirdették ki a versenyt, amelyre a helyi polgármesteri hivatalnál kell regisztrálni.

Novemberig lehet benyújtani a pályázatokat, és egy zsűri választja ki a legjobbnak tűnő megoldást.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!