Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Kétezer eurót ér egy 230 éves kőfelirat megfejtése

2019.05.10. 12:42

Körülbelül 650 ezer forintnak megfelelő összeggel gazdagodhat, aki megfejti a Franciaország nyugati részén fekvő Plougastel falu mellett sziklába vésett írás jelentését. A tudósok is csak a fejüket vakarják, mert néhány francia betű fejjel lefelé lett kőbe vésve, és a szövegben skandináv karakterek is megjelennek.

Egyetlen biztos támpontot a jól kivetető évszámok adnak: 1786 és 1787 látható az összesen 20 soros szövegben. A sziklán megtalálható még egy árbocos hajó rajza, és egy kereszttel megjelölt szent szív.

Felmerült az is, hogy a szerző némiképp hadilábon állt az írással, esetleg hallomás alapján próbált írni, de egyes tudósok régi breton vagy baszk részeket is felfedezni véltek a szövegben.

Egy elmélet szerint a felirat a tengeri védelem kiépítésével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmére az 1780-as években épült a környéken egy erőd, amelynek maradványai még mindig láthatók. 1783-ig ugyanis Franciaország és Anglia háborúban állt.

Dominique Cap, Plougastel polgármestere azért írt ki nemzetközi versenyt a szöveg megfejtésére, mert az általuk felkért történészek és archeológusok nem tudták értelmezni a feliratot. Az egyiptomi hieroglifák megfejtője, Jean-Francois Champollion után "Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban" címen hirdették ki a versenyt, amelyre a helyi polgármesteri hivatalnál kell regisztrálni.

Novemberig lehet benyújtani a pályázatokat, és egy zsűri választja ki a legjobbnak tűnő megoldást.

(MTI)