11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27. ÉLŐ
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Életmentő műtétet hajtottak végre egy kakapófiókán

2019.05.11. 16:25

A kakapó, vagy bagolypapagáj (Strigops habroptilus) természetvédelmi státusza súlyosan veszélyeztetett, ami azt jelenti, hogy kihalási esélye természetes élőhelyén kimagaslóan nagy, jelenleg kevesebb mint 150 példány él a természetben. Ennek a fajnak az egyik fiatal példányát sikerült a napokban megmentenie a szakembereknek Massey Egyetem vadvédelmi kórházában.

Az Espy-1B nevű fióka két hónapja kelt ki egy kis szigeten Új-Zéland déli részén, és természetvédelmi őrök vették észre, hogy a koponyáján van egy dudor. A madarat repülőgéppel szállították át a több száz kilométerre lévő kórházba. Brett Gartrell, az intézmény igazgatója szerint a fióka koponyacsontja nem mindenhol forrt össze megfelelően, a dudor nem volt más, mint a résen kitüremkedő agy, amit csak egy vékony réteg választott el a külvilágtól.

Untitled-7
Fotó: David Wiltshire / Massey University

A beavatkozás ugyan kockázatos volt, de mindenképpen szükséges volt elvégezni ahhoz, hogy megmentsék a madár életét. Embereken és emlősökön már igen, de madarakon állítólag még soha nem végeztek el ilyen műtétet. "Az egyik leggyakoribb komplikáció az agy maradandó károsodása, az agy-gerincvelői folyadék szivárgása és az agyhártyagyulladás megnövekedett kockázata"- magyarázta Gatrell.

Egyelőre úgy tűnik, sikeres volt az operáció, a fióka helyre fog jönni, és hamarosan  visszatérhet otthonába.  Espy-1B egyike annak a 76 fiókának, ami idén kelt ki. Ez igazi rekord a korábbi évekhez képest, de sajnos azóta több fióka is elpusztult, ezért is tettek meg mindent annak érdekében, hogy őt megmentsék.   

Forrás: BBC/Guardian  • Hírek
  • Bankszámla