Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Ausztrál bennszülöttek az ENSZ-től kérnek segítséget a klímaváltozás miatt

2019.05.13. 10:56

Egy ausztrál bennszülött csoport petícióval fordult az ENSZ-hez, mert az ausztrál kormány szerintük nem védi meg őket a klímaváltozástól, amely kultúrájukat és ősi szülőföldjüket veszélyezteti. Az ENSZ először kap ilyen beadványt – írja az MTI.

A Csendes-óceán nyugati medencéjében, Ausztrália észak-keleti partjaihoz közel fekvő Torres-szoros szigetein élő őslakosok nyolcfős csoportjának jogi képviselői hétfőn Genfben az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához nyújtják be petíciójukat, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az ausztrál kormány emberi jogaikat megsértve semmit sem tesz a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért. A szigetlakók azzal vádolják az ausztrál kormányt, hogy nincsenek irányelvei a karbonkibocsátás csökkentésének elérésére, és továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó ipar érdekeit szolgálja.

"Az áradás minden évben egyre magasabb, elárasztja a házakat, földeket és a fontos kulturális helyszíneket. A tengerek emelkedő hőmérséklete elsorvasztja az egészséges tengeri környezetet a szigetek környékén a korallok kifehéredésével és az óceán elsavasodásával" – írták a Torres-szorosi szigetek őslakosai a petíciójukban.

A klímaváltozás alapvetően emberi jogi kérdés

– mondta Sophie Marjanac, a petíciót képviselő ügyvéd. Mint mondta: Ausztrália nem építette ki az infrastruktúrát, amely megvédené a szigeteket, nem teszi meg a szükséges lépéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, és ezzel világosan megsérti a szigetlakóknak a kultúrájukhoz, családjukhoz és életükhöz való jogát.

Az Ausztrália és Pápua-Új-Guinea között fekvő apró szigetek lakói el akarják érni, hogy Ausztrália csökkentse nullára 2050-ig a szén-dioxid-kibocsátást és adjon 14 millió amerikai dollárt védművek építésére és más olyan intézkedésekre, amelyek lehetővé teszik, hogy az alacsonyan fekvő szigetek a jövőben is lakhatók maradjanak.

A környezetvédelmi ügyekben jogsegélyt kínáló jótékonysági szervezet, a ClientEarth szerint ez az első eset, hogy alacsonyan fekvő szigetek lakói jogi eljárást indítottak egy állam ellen, egyben az első olyan peres ügy, amelyet emberi jogi alapon indítottak Ausztrália ellen a klímaváltozás ügyében.