Az ausztrálok az Antarktiszon és a sivatag közepén is szavaznak

2019.05.16. 08:02 Módosítva: 2019.05.16. 09:47

Szombaton tartják az ausztrál választásokat, amelyen az ország minden szavazóképes állampolgárának kötelező részt vennie. A közigazgatásnak pedig kötelessége mindezt lehetővé tenni mindenki számára, bármily istenverte helyen is éljen. Így a szombati választás előtt a mozgóurnával felszerelkezett szavazóbiztosok a leglehetetlenebb helyekre is ellátogatnak.

Az ausztrál szavazópolgárok 96,8 százaléka regisztrált a szavazásra. Többségük természetesen a nagyvárosok agglomerációiban fog szavazni, hiszen itt él az emberek hatalmas többsége. Ugyanakkor néhány ember olyan messze él a civilizációtól, hogy nem tudja egyik szavazókörrel rendelkező várost sem megközelíteni saját erejéből. A mozgóurnák így 12 nap leforgása alatt 3000 mindentől távol eső helyszínt keresnek fel.

Őslakos szavazók Ausztrália Északi Területén
Őslakos szavazók Ausztrália Északi Területén
Fotó: Australian Electoral Commission

A legtávolabbi célpontok között vannak az Ausztrália Északi Területein élő őslakosok csoportjai, akiket helikopterek, terepjárók, sőt motorcsónakok segítségével közelítik meg. Sokuk nem is tud angolul, így a szavazóbiztosokat tolmácsok is elkísérik. Az őslakos törzsekben több mint 200 különböző nyelvet beszélnek. A nagyobb településeken akár kétezren is lakhatnak, de olyan tanyákra is el kell jutniuk, ahol talán három-négy család él.

Az ausztrál őslakosok csak 1962 óta szavazhatnak, és körükben alacsonyabb, nagyjából 76 százalékos a szavazásra regisztráltak száma. Az ausztrál választási bizottság illetékese elmondta (nem kis büszkeséggel), hogy egyik biztosuk 100 kilométert autózott a terepjáróján, hogy elérjen egy távoli közösséget. Noha az utat időközben elmosta egy áradó folyó, ő így is odaért, csak másfél órát késett.

Az ausztrál sivatag tökéletes ellenpontjaként az ausztrál kutatók által működtetett egyik antarktiszi sarkkutató állomáson is szavaztak. Idén összesen 49 ausztrál sarkkutató regisztrált a választásokon. Jelenleg 74 ausztrál állampolgár tartózkodik a Déli-sarkon, ahol mostanában köszöntött be az antarktiszi tél, így praktikusan már elérhetetlenek. Ők így korábban adták le szavazatukat.

Sorban állnak szavazni az ausztrál sarkkutatók az Antarktiszon
Sorban állnak szavazni az ausztrál sarkkutatók az Antarktiszon
Fotó: Australian Antarctic Division

A szavazóurnák rendszerint az utolsó őszi ellátmánnyal érkeznek a kutatóállomásra, ahol kijelölnek egy sarkkutatót, aki hivatalos szavazatszámlálóvá avanzsál. Minthogy nincs mód arra, hogy a szavazólapokat visszaszállítsák Ausztráliába, a szavazatszámláló telefonon olvassa be a lapokon bejelölt jelöltek, pártok nevét a választási bizottságnak.

Egy fokkal kellemesebb körülmények között szavazhatnak az Ausztráliához tartozó Torres-szorosban lévő egzotikus szigetek lakói. Összesen 274 ilyen sziget van, de közülük csak 17 lakott. A BBC beszámolója szerint összesen 4231 Torres-szigeteki lakos regisztrált idén a szavazásra, ami 16-tal több, mint legutóbb.

Szavazásra buzdító plakát a Torress-szoros egyik szigetéről (80-as évek)
Szavazásra buzdító plakát a Torress-szoros egyik szigetéről (80-as évek)
Fotó: Australian Antarctic Division

A szigeteket csónakokkal közelítik meg, de a szokásjog alapján előzetesen engedélyt kell kérniük a helyi törzs vezetőjétől, hogy partra léphetnek-e.  • Hírek
  • Bankszámla