Konstantin
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Halálos veszély fenyegeti a dél-európai olajfaligeteket

2019.05.16. 12:39

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közlése szerint a Xylella fastidiosa növényi kórokozó baktérium terjedését ugyan komputermodellek segítségével előre lehet jelezni bizonyos pontossággal, viszont gyógymód ellene nincs. Minthogy egyre több dél-európai országban jelenik meg a kórokozó, ahol főként az olajfaültetvényeket támadja, a szakértők

nagyon komoly fenyegetésként értékelik a fertőzést a teljes olivaolaj-iparra nézvést.

A Xylella, amelyet a legveszélyesebb kórokozók között tartanak számon, először 2013-ban Olaszországban tűnt fel, azóta pedig szinte minden olivaolaj-termelő országban megjelent. A fő probléma a baktériummal az, hogy sokáig lappanghat, és így észrevétlenül, tüneteket nem okozva terjedhet el nagy területeketn. Az EFSA Xylella-munkacsoportjának elnöke, Stephen Parnell a BBC-nek elmondta, hogy eltérő ideig lappanghat, az olajfákban akár egy évig is rejtve maradhat. Pedig ez az információ elsőrendű fontosságú, amikor olyan módszereket próbálunk tervezni, amelyek mihamarabb azonosíthatják a betegséget egy új, korábban érintetlen területen. Csak egy módja van, hogy megállítsuk vagy lelassítsuk a terjedését: el kell távolítani a fertőzésforrás.

Magyarul egész fertőzött ültetvényeket kell kiirtani.

Ugyanakkor a gyomirtás hatékony megelőző beavatkozást jelenthet, hiszen a kórokozó egyes gyomokban képes átvészelni azt az időszakot, amíg nem talál fertőzhető olajfát.

Mióta hat évvel ezelőtt megjelent a betegség az Európai Unióban, a kutatók vizsgálják terjedési dinamikáját és az esetlegesen hatékony védekezőmódszereket. noha a Xylella áltar terjesztett kór ellen nincs gyógymód, az eddig gyűjtött adatok alapján ma már ültetvényléptékben képesek a kutatók prediktálni a fertőzés terjedését. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a legveszélyeztetettebb térségekben a fejlesztés alatt álló

védekezési módszerek hatékonyságát teszteljék.

A baktérium a fák szállítószöveteit támadja meg, amelyeken keresztül a levelek felé halad a víz, illetve a talajból felvett tápanyagok, illetve fordított irányba halad a fotoszintézis révén készített cukor. A fertőzés első tünetei a levelek elszíneződése és elszáradása. végül elpusztul a növény. Miután 2013 októberében azonosították az olaszországi Pugliánál, már Dél-Franciaországban, Spanyolországban és Észak-Portugáliában is felbukkant. Az elemzők szerint, ha a terjedés a jelenlegi trendek szerint folytatódik, az a végveszélybe sodorhatja az olviaolaj-ipart.

Jelenleg az EU a világ legnagyobb termelője (a termelés 73 százalékát adja), és fogyasztója (66 százalék) is egyben.

Nem szabad ugyanakkor azt gondolni, hogy a Xylella kizárólag Dél-Európa, illetve az olajfatermesztők problémája. A baktériumnak ugyanis számos változata létezik, mindegyik kissé más környezeti feltételek mellett érzi jól magát, és más növényeket támad. Így Európa északabbra eső területei sem érezhetik biztonságban magukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!