Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A statisztika szerint nincs összefüggés a bevándorlás és a bűnözés között

2019.05.16. 09:06

Ősi mítosz, amelyet azonban mind a mai napig felhasználnak egyes populista politikusok, hogy a bevándorlás (különösen annak illegális formája) természetes módon együtt jár a bűnözési statisztikák romlásával. Ez Amerikára is igaz, Trump részben erre építette választási kampányát. Ha azonban megpróbáljuk statisztikai módszerekkel bizonyítani a bevándorlás bűnözésfelhajtó hatását, hamar kudarcot vallunk.

Mexikói menekültek
Mexikói menekültek
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Mert hogy úgy néz ki, nincs semmiféle összefüggés.

A Marshall Project nevű nonprofit, bűnözéssel foglalkozó újságírói konzorcium már tavaly kimutatta, hogy általában a bevándorlás és a bűnözés között nincs kapcsolat az Egyesült Államokban. A kritikusok azonban fogást véltek találni az adatokon, arra hivatkozva, hogy a legális migránsok nem is bűnöznek, csak az illegálisak. Most megismételték az analízist, kifejezetten a regisztrálatlan bevándorlókat vizsgálva, és ugyanazt kapták.

A bűnözés ugyanis kitartóan csökken, és tudomást sem vesz a bevándorlásról.

A New York Times tudósítása kiemeli, hogy a regisztrálatlan bevándorlók mozgását, számát nehéz nyomon követni (ez a regisztrálatlan jelzővel jár), ugyanakkor mégiscsak vannak egészen pontos becslések róluk, városokra levetítve, és ezek az adatok összevethetők a városok bűnözési statisztikáival.

A bevándorlás és a bűnözés nem létező összefüggése. A grafikonon a 2007 és 2016 közötti változásokat ábrázolják a bűnözésben (függőleges tengely), illetve az illegális bevándorlók számában (vízszintes) 100 ezer emberre vetítve. A pontok szórnak, semmilyen rendszer nem fedezhető fel bennük.
A bevándorlás és a bűnözés nem létező összefüggése. A grafikonon a 2007 és 2016 közötti változásokat ábrázolják a bűnözésben (függőleges tengely), illetve az illegális bevándorlók számában (vízszintes) 100 ezer emberre vetítve. A pontok szórnak, semmilyen rendszer nem fedezhető fel bennük.
Fotó: Marshall Project

A statisztikai elemzés semmilyen összefüggést nem talált az adott területet érintő bevándorlás és az erőszakos bűncselekmények száma között. A legtöbb területen lassan csökken a bűnözés, teljesen függetlenül attól, hogy oda éppen több vagy kevesebb illegális bevándorló érkezett.

Az Amerikában élő illegális bevándorlók pontos száma ismeretlen. Általában két nyilvántartás különbsége alapján becsülik a számukat: a Belbiztonsági Minisztérium által látott legális bevándorlók számát kivonják a népszámlálások alkalmával felírt külföldi származású lakosok számából. Ez alapján nagyjából

10,7 millió illegális bevándorló tartózkodhat az országban, ami másfél millióval kevesebb, mint 2007-ben.

Gyakorlatilag minden objektív vizsgálat ilyen eredményre jut - vagy még ilyenebbre. A Cato Intézet egy tavalyi felmérése szerint Texasban az illegális bevándorlók kevesebbet bűnöznek, mint a hazaiak, és ritkábban kerülnek börtönbe. Ez nem is meglepő, hiszen ha egy regisztrálatlanul az országban tartózkodó személyt egyszer elkapnak bármilyen bűncselekményért, szinte biztos, hogy hazatoloncolják.

És ezt ők nagyon nem akarják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!