Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Szereti az olívaolajat? Évente több százezer madár haláláért felelős!

2019.05.18. 12:41

Évente több százezer védett madár pusztul el Dél-Európában az ipari olívaolaj-termelés miatt. A költözőmadarak a Európa melegebb részeire költöznek október és június között, a probléma viszont az, hogy ez pont egybeesik azzal az időszakkal, amikor elkezdik betakarítani az olívaföldeken a megérett bogyókat.

Ezt pedig sok helyen úgy teszik, hogy éjszaka is dolgoznak a földeken, a bogyókat pedig gyakorlatila leporszívózzák a fákról. A fákon fészkelő, alvó madarak pedig ennek a megoldásnak lesznek az áldozatai. A kisebb, kézi termelésre beállt földeken ezzel nincs probléma, ezeken a helyeken nem szívással, hanem rázással szedik le a bogyókat a fákról.

A nagyüzemi földeken viszont például csak Portugáliában több mint 96 ezer madár halt meg tavaly. Franciaországban és Olaszországban is történik éjszakai betakarítás szívással, de ezek az országok nem közölnek adatokat a madáráldozatokról.

Spanyolországban évente kb. 2,5 millió madár pusztult el az olívatermelés miatt, ezért az országban úgy döntöttek, hogy beszüntetik a gyilkos kitermelést.

A madarak pusztulásáról a Nature folyóiratban jelent meg anyag. A kutatók számítássai szerint katasztrofikus léptékű a pusztulás, egy éjszaka során egyetlen betakarítógép tartályában száz elpusztult madár is simán előfordul.

A leginkább veszélyeztetett fajok:

  • vörösbegy,
  • tengelic,
  • zöldike,
  • olíva poszáta,
  • sárga billegető.

A termesztők a bogyókat azért szüretelik sokszor éjszaka, mert úgy vélik, a hűvösebb szüreti hőmérséklet segít tovább megőrizni az aromákat a bogyókban.

(Sky News)