Kemény menetre készülhet az Androidtól megfosztott Huawei

000 1GO4B8
2019.05.20. 16:23
A már meglévő Huawei eszközökön tovább működik a Play Áruház és a Google többi szolgáltatása, de a jövő már nem ilyen fényes, a kínai mobilgyártónak alaposan fel kell kötnie a gatyáját. A vállalat már rég elkezdett felkészülni erre az eshetőségre, ami új globális versenyzőt teremthet a piacon. Most is van lehetőség a Google kihagyására.

A frászt hozhatta sok mindenkire a hír, hogy Donald Trump amerikai elnök Kína ellen vívott kereskedelmi háborújának egyik vezéráldozata lehet a Huawei, a világ második legnagyobb mobilgyártója, a Google egyik legfontosabb partnere. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a Google megszakítja a céggel a kereskedelmi kapcsolatot, és az Android fejlesztőjeként megvonja a hozzáférést az operációs rendszer frissítéseihez, valamint a rajta futó saját appjaihoz. Beleértve a Google Play Áruházat, a Gmailt, és még több, a mai online létben alapvető alkalmazást.

A Google azt közölte az Android hivatalos Twitter-fiókján, hogy a már meglévő telefonokra nem vonatkozik a tiltás, azokon tovább működnek mind a Google Play szolgáltatásai, mind a Play Protect kiberbiztonsági funkciók. Úgy tudjuk a helyzet annyira friss, hogy még a Google is vizsgálja, miként lehetne a megszokott szolgáltatásokat biztosítani a Huawei felhasználóinak. 

A Huawei hétfő reggel közölte, hogy mostanáig jelentős mértékben hozzájárult az Android fejlesztéséhez, hogy olyan üzleti ökoszisztéma jöjjön létre, amely a felhasználóknak és az iparágnak egyaránt előnyös. 

Folytatjuk a biztonságos és fenntartható szoftveres ökoszisztéma építését, hogy a felhasználóinknak a lehető legjobb élményt biztosítsuk

A vállalat kérdésünkre elmondta, hogy a biztonsági frissítéseket kiküldik a Huawei és a Honor márkanéven forgalmazott (plusz a még raktárkészleten lévő) okostelefonjaikra és tabletjeikre, és azok megkapják az eladás utáni terméktámogatást, ahogy eddig is. Ez a héten bejelentésre kerülő Honor 20 mobilokra is érvényes.

Egyelőre várunk a Google és a Huawei részletesebb válaszaira a jövővel kapcsolatban, mert ez a rész még homályos, és sok szempontból nagyon izgalmas. Nem világos például, hogy mit jelent a meglévő telefonokon az appok további működése. A végtelenségig a Google Térkép mostani verziójánál ragadnak le a felhasználók, vagy ők azért megkapják a frissítéseket? Rémálom lesz a Google-nek több verziót menedzselni, főleg a felhasználói panaszokat. És mi a helyzet, ha a felhasználó utólag telepít appokat (ami elvileg már nem a betiltott, Huawei és Google közötti üzleti kapcsolat lenne)? Most is beszerezhetők és kézzel telepíthetők bizonyos appok, ebben meg lehet kerülni mind a gyártót, mind a Play Áruházat.

Szabad a rendszer

A Google korlátozása nem érinti az Android nyílt forráskódú részeit, és az AOSP (Android Open Source Project) lényegében maga az operációs rendszer, amihez most is a gyártók - például a Huawei - teszik hozzá a hardverhez tartozó drivereket, valamint a grafikus felületet. Az utóbbi a Huawei esetében EMUI néven ismert.

Megoldható, hogy a felhasználó magának telepítsen olyan Android operációs rendszert, amely kizárólag a nyílt forráskódú összetevőkre épül. A független rendszerek - úgynevezett ROM-ok - között van olyan, amely több mint százféle készülékre elérhető. A ROM-okban megtalálhatók appok nagyjából lefedik az okostelefonok alapkészletét, van olyan online appbolt, ahol kizárólag további nyílt forráskódú programokat találunk. Ilyen például az F-Droid, és tény, hogy a kínálata fapados, de legalább az alapok megvannak.

Pont a Huawei telefonjain elég kevés független ROM futtatható, főleg a Honor almárka támogatott. Viszont ennél is nagyobb problémát jelentenek azok a független appboltok, amelyek teljesen szabályozatlan keretek közt működnek, és megtalálhatók rajtuk a felhasználókat átverő, adataikat ellopó szoftverek, és mérhetetlen mennyiségű gagyi, amelyek eltávolítására a Google elképesztő erőket mozgósít. Ha minden kötél szakad, akkor ebben kell majd a Huaweinek lépni, mert ha a világ második legnagyobb mobilgyártója szeretne maradni, akkor a felhasználók biztonsága és bizalma létfontosságú.

Izgalmas a kérdés, mert egy másik lendületesen növekvő kínai mobilgyártó, a Xiaomi már bejárta ezt az utat, igaz, másfajta kényszerből. A Xiaomi a pályafutása elején még csak Kínában terjeszkedett, és a kommunista párt az országból kitiltotta a Google számos alkalmazását, szolgáltatását. A Xiaomi ennek megfelelően az egész mobilos oprendszerét az AOSP-re építette fel, saját appbolttal és grafikus rendszerrel, és nyilván azok az appok voltak a kínálatában, amelyek a kínai belső piacra készültek. Mit tett a Xiaomi, hogy betörjön a nyugati országokba? A telefonjai globális verzióin bizony a Google alkalmazásai és szolgáltatásai működnek.

Na, ezt vették most el a Huaweitől.

A Huawei idén márciusban elismerte, hogy kifejlesztett egy saját operációs rendszert mobilokhoz és pc-khez arra az esetre, ha megszűnik a hozzáférése az Androidhoz. Egészen biztos, hogy az alkalmazások eladását többé-kevésbé meg tudja oldani, hiszen most is van a telefonjain egy kezdetleges appbolt, ezt kell csak egy kicsit feltuningolni. Persze felmerül a kérdés, hogy tud-e egyáltalán erre hagyatkozni, mert esélyes, hogy az amerikai fejlesztések ide sem kerülhetnek be, szóval szükség lehet valamilyen kerülőútra, egy harmadik féltől származó megoldásra.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a Huawei pénzt és fáradságot nem kímélve felépít a piac 99,9 százalékát uraló Android-iOS páros mellé egy harmadik ökoszisztémát, sőt, esetleg még azoknak a kínai szolgáltatásoknak is utat tör a világpiacra, amelyek a Kínában betiltott appok pótlásaként jöttek létre. Így megtörténhet, hogy a fél világ nem a Youtube-on és Gmailen nyomul majd, hanem QQ-n és WeChaten.

Kína elképesztő pénzeket költ a világban befektetésekre: egyedül Európában 46,9 milliárd dollárt költött el, a Közel-Keleten és Afrikában további 49,45 milliárdot,  Dél-Amerikában 18 milliárdot - mindezt egyetlen év alatt, 2018-ban. A befektetések tompíthatják az Egyesült Államok befolyását az érintett országokban, és nem biztos, hogy túlzottan érdekli majd őket a Huawei betiltása. Talán a Google sem fog hiányozni nekik, ha kapnak helyette alternatív megoldásokat, amiket több mint egymilliárd kínai felhasználón tökéletesítettek.

Mint a cikk elején is írtuk, ez az egész az USA, vagy inkább Donald Trump kereskedelmi háborúja Kínával szemben, és szó sincs arról, hogy a Google bekeményített volna a Huaweijel szemben. Trump kiadott egy elnöki rendeletet, az ebben érintett amerikai cégek jogászai pedig úgy látszik jobbnak látták eleget tenni az abban foglaltaknak, nehogy a végén megbüntessék őket a hatóságok. A Google helyzete azért is különösen forró, mert a mérnökei a közelmúltban gyakorlatilag fellázadtak, és nem hajlandók a Pentagon által megrendelt kutatási projekteken dolgozni.

(Foreign Policy, Android Twitter, Wikipedia - alternatív Android ROM-ok, MIUI, BBC)  • Hírek
  • Bankszámla