Nem bírják a globális felmelegedést a partra vetődő bálnák

2019.05.20. 15:54

Az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése lehet a felelős annak a több tucatnyi szürke bálnának az elpusztulásáért, amelyek tetemét az elmúlt hetekben sodorta partra a víz az Egyesült Államok nyugati részén. Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint idén eddig csaknem 60 szürke bálna vetődött partra és pusztult el a Kaliforniától Alaszkáig terjedő partvonal mentén.

"A bálnák a mexikói telelőhelyeikről úsznak fel északra, ám a jelek szerint út közben elfogy az energiájuk" - mondta Michael Milstein, a NOAA szóvivője. Az eddig megvizsgált tetemek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a tengeri emlősök kiéheztek. A szakemberek elmélete szerint a bálnák nem jutottak elegendő táplálékhoz múlt nyáron az Alaszka partjaihoz közeli "nyári rezidenciájukon" a Bering-tengerben és a Csukcs-tengerben. A szürke bálnák abban a térségben eszik a legtöbbet egy évben és ott raktározzák el a zsírtartalékokat a következő nyárig, vagyis pusztulásuk okát is északon kell keresni.

Az elpusztult állatok többségére a San Franciscó-i öböl és a Puget-tengerszoros környékén találtak rá. Milstein szerint a bálnák talán táplálékszerzés céljából álltak meg, de az is lehet, hogy "kimerültek és pihenőhelyet kerestek maguknak". A kutatók szerint ugyanakkor más okai is lehetnek a bálnák pusztulásának.

A szürke bálnák északkelet-csendes-óceáni populációja nagyjából 27 ezer egyedre szaporodott, ami azt jelenti, hogy az állatoknak talán versengeniük kell a táplálékért. "Ahogy egyre nő a populáció, úgy egyre több állat fog elhullani időre időre" - jegyezte meg Michael Milstein.

A Bering-tenger és a Csukcs-tenger rendkívüli melegedést mutat 2016 óta, ami rekord magas vagy rekordhoz közeli vízfelszíni hőmérsékletet és a tengeri jég példátlan megfogyatkozását jelenti. A klímakutatók és biológusok szerint a tengeri jég hiánya és az ebből fakadó rendkívüli meleg, számos aggasztó problémával, köztük a madarak és fókák pusztulásával áll összefüggésben a térségben. "Az egész táplálékláncra hatással van, az algáktól kezdve a világítórákokig" - hangsúlyozták a szakemberek. (MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön