Kis befektetéssel most már bárki építhet robotkutyát

2019.05.21. 17:08

Ha a Boston Dynamics különböző robotkutyás videói után esetleg megjött a kedve, hogy sajátot tartson otthon, ma már nincs szüksége drága kutatólaborokra. A TechCrunch írta meg, hogy a Stanford Robotika Klubja előrukkolt egy alternatív verzióval, ami jelentősen kisebb, mint a bostoni kutyák, és körülbelül annyira hasonlít azokra, mint a Vasember első, még a barlangban épített páncélja arra, amit a Végjátékban viselt, de még így is szuperaranyos és tanítható, jó kis tudományos projekt.

A robotot majd az IEEE Nemzetközi Robot és Automatizációs konferencián fogják bemutatni. Azért tervezték, hogy egy költségcsökkentett verziót hozzáférhetőbbé tegyenek a nagyközönségnek. Ennek ellenére továbbra is inkább csak olcsóbb, mintsem olcsó, és még így is van néhány alkatrész, amit külön kell legyártatni.

Doggo, a robot így egy aranyosan szöktető négylábú masina, ami akár egy méter magasra is képes ugrani sokszög alakzatú lábaival. Nincsenek rugók az ízületeknél, a lengéscsillapítás szoftveresen történik. Hála a másodpercenként 8000 apró módosítást végző motoroknak, a robotkutya könnyedén kompenzálja a talaj egyenetlenségeit. Egyelőre két sétáltató kell a működéséhez. Egy, aki a laptoppal követi és vezeték nélkül adja a parancsokat, és egy hóhér, aki az E-stop kapcsolót tartja, ami egy gombnyomással leállítja a robotot.

Doggo az első open-source robot kutya, aminek a terveit, szoftveres kódját és összerakási útmutatóját a készítői felrakták a netre, és még apró tippeket is megosztottak a lelkes mérnökökkel.

A készítői az egyetem Robotikai Kutató Laborjával még dolgoznak a kis robotkutyán, mert egyelőre kevés autonómiával bír, nem érzékeli egyáltalán a környezetét a terep egyenetlenségén kívül, de megkezdik a munkát egy kétszer akkora nagy tesón, Wooferen is.  • Tippek
  • Babaváró hitel