Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Tádzsikisztánban durván korlátozták az internetet

2019.05.21. 14:49

A tádzsik hatóságok blokkolták a hozzáférést az összes nagy keresőoldalhoz, amire még nem volt példa korábban – jelentette kedden a TASZSZ orosz hírügynökség, amelynek több telekommunikációs vállalat is megerősítette az erről szóló értesüléseket. "A kormány hozta meg a döntést, (...) a hozzáférést blokkolták az egész országban" – közölte az orosz hírügynökséggel az Intercom nevű cég. Hasonló magyarázatot adtak a TASZSZ-nak más internetes vállalatok is, de a hatóságok erről nem adtak tájékoztatást.

A tádzsik fővárostól, Dusanbétól 20 kilométerre keletre fekvő Vahdat városának fegyenctelepén vasárnap tört ki fegyenclázadás, amelyben meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr. A dusanbei igazságügyi minisztérium és egy meg nem nevezett hatósági forrás hétfői közlése szerint a zavargások szervezői az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel álltak kapcsolatban.

Az orosz hírügynökség megjegyzi, hogy a tádzsik hatóságok már a fegyenclázadásról szóló első értesülések után korlátozták a hozzáférést számos internetes és közösségi oldalhoz.

Blokkolták a hozzáférést az olyan, Tádzsikisztánban népszerű oldalakhoz, mint például a Facebook, az orosz Odnoklassznyiki és VKontaktye, de elérhetetlen a YouTube és a Google számos szolgáltatása, köztük a  kereső, a fordító és a Hangouts is.

A TASZSZ megjegyzi, hogy a közép-ázsiai országban időnként korlátozzák az internethez való hozzáférést a hatóságokkal szembeni éles bírálatokat vagy a súlyos incidenseket követően. (MTI)