Zoltán
21 °C
36 °C

Megérkezett Androidra a privát netezés ásza, a Tor böngésző

IMG 20190522 154529
2019.05.22. 16:04

A biztonságos netezés egyik alapköve, hogy lehetőleg minél kevesebb adatot szolgáltassunk ki magunkról és internethasználati szokásainkról ismert, de főleg ismeretlen cégeknek, szervezeteknek. Hagyományos böngészőt használva elég sok nyomot hagyhatunk magunk után, láthatatlan trackerek követnek minket mindenhová, böngészőnk, gépünk viselkedése alapján az egyedi digitális ujjlenyomatunk is könnyen azonosítható, ami ellen mondjuk a Firefox vagy a Chrome által kínált inkognitó vagy a privát mód se ér sokat.

Vannak azonban olyan alternatív böngészők, amelyek kifejezetten a magánszféra védelmére szakosodnak. Közülük talán a legnagyobb anonimitást a Tor nyújtja, úgy, hogy extrém nehezen követhetővé teszi az adatforgalmat: ahelyett, hogy közvetlenül a felhasználó gépe és a felkeresett weboldal között jönne létre kapcsolat, a Tor több köztes állomást iktat be a világ különböző pontjain, és mindegyik csak a közvetlenül előtte és utána következő állomást látja. Ez maga a Tor hálózat, a hálózaton való navigálást pedig a Tor böngésző teszi lehetővé.

A Tor nyújtotta anonimitás eddig az asztali gépeken volt elsősorban elérhető, illetve tavaly szeptember óta letölthető volt Androidos mobilokra a Google Play-től a béta-verzió, a Tor Browser (Alpha), ami azonban magában még nem ért semmit, le kellett hozzá tölteni Orbot appot, hogy magához a tor hálózathoz csatlakozni tudjon a mobilos böngésző.

Most viszont itt a végleges, stabilnak mondott verzió, a Tor Browser app, amihez már nem kell az Orbot, írja az Engadget a Tor Project bejelentése alapján.

A Mozzilla Firefox böngésző alapjaira épült Tor Browser 9.0a1 a már ismert módon, több köztes, titkosított szerver beiktatásával tölti be a keresett weboldalakat, és a firefoxos alapoknak köszönhetően a tabos böngészés kényelmét nyújtja.

A Tor leginkább arról hírhedt, hogy segítségével könnyen meg lehet találni a web sötét oldalának illegális tartalmait (drogkereskedelem, gyermekpornográfia, stb), pedig ezen túl civil életben is sok praktikus haszna lehet: politikai aktivistáknak, újságíróknak jöhet jól, ha például kormányzati követés elől szeretnének elbújni, de a nyomasztó kereskedelmi és reklámcélú nyomkövetés ellen is hatásos, érdemes Torral netezni, ha nyilvános wifit kell használnunk, vagy ha cenzúrát vagy földrajzi korlátozást akarunk megkerülni, vagy bármilyen más okból jobbnak tűnik elrejteni a személyazonosságunkat.

A kissé speciális erőforrásokat használó Tor böngésző az Apple blokkolása miatt nem érhető el iPhone telefonokon, helyette az Onion Browser telepítését javasolják a Tor Project gazdái az iOS rendszerekre.

A ingyenes Tor böngésző használata egyébként ugyanolyan egyszerű mint más böngészőké, viszont lassabb, mint egy átlagos browserrel netezni, úgyhogy nincs értelme mindenre ezt használni. Az átlagfelhasználónak egyszerűbb és kényelmesebb VPN-t (virtuális magánhálózatot) használni, de a Torral szemben az nem feltétlenül ingyenes és egy fokkal kevésbé anonim. Persze a Tor sem száz százalékig sebezhetetlen, de körültekintően használva nagy fokú anonimitást nyújt.

(Borítókép: Aradi László/Index)

Kapcsolódó

Itt az Index Nagy Netbiztonsági Kalauza

Ha nem akar ön lenni a hekkerek következő áldozata, nem szereti, hogy a Facebooktól a netszolgáltatójáig mindenki mindent tud önről, vagy csak szeretné megőrizni a titkait, kattintson.