Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több millió lazac pusztult el Norvégiában

2019.05.22. 18:26 Módosítva: 2019.05.22. 18:26

Több millió tenyésztett lazac pusztult el az utóbbi napokban Norvégiában egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni, közölte az MTI.

Május közepe óta több mint 10 ezer tonnányi lazac pusztult el a Nordlan és Troms megyék fjordjaiban kialakított farmokon, ami azt jelenti, hogy a 70 dekagramm és 5,5 kilogramm súlyú halakból több millió veszett kárba. Ez a tenyésztőknek több százmillió norvég koronás (100 millió korona több mint 3 milliárd forint) bevételkiesést okoz. Egyszer már történt hasonló eset Norvégiában, de még 1991-ben.

Az állatállományt egy a norvégiai vizekben elterjedt fitoplankton, a mészmoszatok törzsébe tartozó alga tizedelte meg. Ez az alga bizonyos körülmények hatására képes gyorsan elterjedni és megfojtani a hálókban vagy ketrecekben tartott halakat. 

Mivel még nem sikerült megállítani a gyorsan terjedő mérgező algákat, a tenyésztők versenyfutásba kezdtek az idővel, és igyekeznek áthelyezni vagy leölni a halakat, mielőtt az alga elérné a farmokat.

Norvégia a világ első számú lazactenyésztő és -exportőr országa. Tavaly 1,3 millió tonna lazachúst termelt meg. Az állomány pusztulása miatt megugrott a lazac ára is: egy hét alatt 5,7 százalékkal, kilónként több mint 6,7 euróra drágult szerdára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!