László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brutálisan rekordrégi gombafosszíliát találtak

2019.05.23. 23:11

Felfedezték a világ legrégebbi gombafosszíliáját. Az egymilliárd éves Ourasphaira giraldae több mint félmilliárd évvel korábbról származik, mint az eddig talált legrégebbi gombafosszíliák, írja az MTI.

A Corentin Loron, a belga Lüttichi Egyetem tudósa vezette kutatócsoport a gomba számos példányát találta meg Kanada északnyugati részének palás kőzetében.  "Mivel az O. giraldae gomba a Grassy-öböl alacsony vízállású területén, a torkolati palás kőzetben konzerválódott, valószínű, hogy a gomba torkolati környezetben élt" - írták a szakértők a Nature tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

A területen élő egyéb élőlények szerves hulladékának felhalmozódása segíthette a gombák növekedését és terjedését. Az O. giralda a kutatók szerint nagy hasonlóságot mutat egy olyan gombacsoporttal, amelyhez a tömlősgombák és a bazidiumos gombák is tartoznak. 

A gombák többek között a szerves anyagok lebontása, szimbiózisokban való részvételük és a foszfát megkötése révén kulcsfontosságúak a biológiai körforgás biztosításában. Fontos szerepet játszhattak a szárazföld meghódításában is. A gombák javították a talaj minőségét, a tápanyagfelvételt és a föld feletti produktivitást is, hozzájárultak ahhoz, hogy idővel a növények meghódíthassák a szárazföldet. 

Loron és kollégái a fosszíliák alatt lévő talaj korát urán-ólom kormeghatározással mintegy egymilliárd és tízmillió évre tették. A fosszíliák feletti réteg szerves anyagát rénium-ozmiumos kormeghatározással 892 millió évben határozták meg. A megkövesedett Ourasphaira giraldae gomba eszerint 0,9-1 milliárd éves lehet. 

Az eddigi legrégebbi, egyértelműen azonosított és meghatározott korú gombákat 410, illetve 450 millió évesként határozták meg. 

Azt, hogy valóban egy gombáról van szó, a tudósok a formák és finomszerkezetek elemzése, valamint spektroszkopikus mérések alapján állapították meg. A kétrétegű sejtfalakban a tudósok spektroszkóp segítségével kitin és kitozán szerves anyagok jelenlétét mutatták ki. A cellulóz, mely a növényi sejtfalak fő alkotóeleme, nem fordul elő az Ourasphaira giraldae sejtfalában. 

A kutatók úgy vélik, hogy a vizsgálati módszerek fejlődésével a jövőben több nagyon régi gombafosszíliát fedezhetnek fel.