Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak az biztos, hogy Kínából eregetik az ózonpusztító freont

shutterstock 751941928
2019.05.23. 13:18

Nagyrészt az Északkelet-Kína térségében zajló illegális kibocsátásokra vezethető vissza a már régen betiltott, korábban hűtőközegként használt freon (fluor-triklórmetán, CFC-11) globális emissziójának növekedése, írja a BBC egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoportra hivatkozva. A Nature című tudományos folyóiratban publikált új tanulmány szerint a Pekinghez közeli Santung és Hopej tartományok térségében zajló kibocsátások a felelősek a 2013 óta megnövekedett globális CFC-11 emisszió legalább 40-60 százalékáért.

A mutatók szerint a 2014-2017-es időszakban éves szinten nagyjából 7 millió kilogrammal több fluor-triklórmetán került a légkörbe, mint 2008 és 2012 között. A kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett kibocsátás, amelyet tavaly észleltek először, a fluor-triklórmetán új keletű, illegális alkalmazásából ered, ami az ózonréteget károsító gázok fokozatos kivonását elrendelő, 1987-es montreali jegyzőkönyv megsértését jelenti.

A fluor-triklórmetánt korábban többek között hajtógázként és hűtőközegként használták, ám a szakemberek megállapították, hogy a CFC-gázokból felszabaduló klór hihetetlen gyorsasággal képes szétzúzni az ózonmolekulákat bizonyos körülmények között. 1985-ben a kutatók lyukat fedeztek fel az ibolyántúli sugárzás ellen védő ózonrétegben az Antarktisz felett, ami a montreali jegyzőkönyv megszületéséhez vezetett.

A freon alkalmazását korlátozó nemzetközi egyezménynek köszönhetően a CFC-11 légköri koncentrációja jelentős csökkenést mutatott az 1990-es évek közepe óta. Tavaly azonban gyanús emelkedést figyeltek meg a gáz kibocsátásában, viszont a forrást először nem tudták azonosítani, az elsődleges adatokat látva a kutatók Kelet-Ázsiára gyanakodtak. A londoni székhelyű EIA (Environmental Investigation Agency) környezetvédelmi szervezet tíz kínai tartományra kiterjedő jelentéséből nem sokkal később kiderült, hogy a CFC-11-et széles körben alkalmazzák az épületekhez poliuretán szigetelőhabot gyártó üzemekben. A nyomozás adatai szerint a Kínában eladott freon 70 százaléka illegálisan került forgalomba. Hogy miért? Mert a freon olcsóbb és jobb minőségű, mint az iparági alternatívái.

A Nature-ben most publikált tanulmány készítői dél-koreai és japán légköri megfigyelésekre és globális adatokra támaszkodva, valamint a vegyi anyagok légkörben való mozgását vizsgáló modelleket használva részben megerősítették a kibocsátás fő forrását, de bizonytalanság is van megállapításaik közt.

A kutatók szerint a légkörbe került nagyjából 7000 tonnányi többletfreon 40-60 százalékáért bizonyosan a kelet-kínai építőipari cégek a felelősek, a többiről azonban nem tudtak bizonyosat mondani – sem arról, hogy hol került a légkörbe, sem arról, hogy ki és hol gyártotta. Az is lehet, hogy a tiltott gázt egy másik országban gyártják, és Kínában "csak" felhasználják. Mivel a légköri gázokat monitorozó állomások nem fedik le a teljes Földet, szóba jöhet akár India, vagy Afrika, Dél-Amerikai is mint gyártó hely. (BBC/MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!