Csongor
0 °C
9 °C

Elpusztult Tam, Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvúja

2019.05.27. 13:02

A Tam nevű szumátrai orrszarvú nagyjából 35 éves lehetett és hétfőn hosszas betegeskedés után,  Borneó szigetének egyik rezervátumában pusztult el - írja az MTI. 

A Borneói Orrszarvúszövetség állatvédelmi szervezet úgy véli, az általános időskori gyengeség következtében vesebetegség és májproblémák léptek fel nála, az étvágya és közérzete hirtelen romlott le áprilisban.

Tamet 2008-ban fogták be és költöztették át egy védett területre, miután az állatra egy olajpálma-ültetvényen kószálva találtak rá a Borneó szigetén elterülő maláj államban, Szabahban. A hatóság korábban két nősténnyel is pároztatni akarta a bikát, ám mindkét nőstényről kiderült, hogy beteg, ezért el kellett altatni őket.

A délkelet-ázsiai országban már csak egyetlen szumátrai orrszarvú él, az Iman nevű nőstény.

A borneói orrszarvú-populáció felduzzasztására irányuló erőfeszítések hasztalannak bizonyulnak annak ellenére, hogy együttműködtek az indonéziai vadasparkokkal és mesterséges megtermékenyítést is alkalmaztak.

Az orvvadászat és a természetes élőhelyükre való illegális behatolás miatt a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései alapján mindössze 220-275 példány élhet Indonéziában, ráadásul az egyre zsugorodó populációk egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással,így a párosodni sem tudnak.