Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Középiskolás ifjú tudósokat díjazott az Innováció Szövetség

2019.05.29. 16:44

Három első, három második és négy harmadik díjat is átadtak a 28. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny eredményhirdetésén, és további tíz pályázat kiemelt dicséretben részesült -írja az MTI.

A versenyt kiíró Magyar Innováció Szövetség közölte, hogy az idei versenyre 112 pályázat érkezett, ebből 74-et fogadtak el, ezeket részletesen is ki kellett dolgozniuk a jelentkezőknek. A három első díjazott közül a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban tanuló Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlésével pályázott, Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója Moly.Net pályázatával került a legjobbak közé, amely a gyümölcsösökbe kihelyezett molycsapda adatait elemzi. Szilágycseh településről Mészáros Botond, a Gheorghe Pop de Băseşti Technológiai Líceum diákja N-test problémák szimulációja m-dimenzióban című pályázata is a legjobbak között van.

Magyarországot au EU Contest for Young Scientists európai döntőben a három első helyezett pályázat képviselheti szeptemberben Szófiában. Vámosi Flórián Balázs pedig vehet részt december elején az egyhetes Stockholm International Youth Science Seminar rendezvényen, és a Nobel-díj átadási ünnepségen.