Zsolt
2 °C
18 °C

A Magyar Orvosi Kamara azonnali változásokat akar a kormánytól

2019.05.29. 23:20

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján. Ebben az elmúlt időszak egészségügyben kialakult helyzetét elemzik, és megjegyzik benne, hogy hiába tűnt mindvégig eredményesnek az állami vezetőkkel folytatott tárgyalássorozat, végül nem született megfelelő kormányzati döntés. Ez alapján a MOK azt állítja, hogy

továbbra is hiányzik a kiszámíthatóság és a tervezhető jövőkép az ágazatban.

A MOK kemény hangvételű közleményében kiemelik többek között, hogy tényeken alapuló költségvetést és pénzügyi fedezetet várnának el a kormánytól, és megjegyzik, hogy a társadalmi rangsor végére csúszott vissza a szakorvosi nettó órabér, amely hivatalosan 1800–2300 Ft között van, míg a szakdolgozói 750–1050 Ft között, miközben egy szakorvosi vizsgálat költsége 1485 forintba kerül.

Kifogásolják, hogy továbbra sem kapnak érdemi bérrendezést, hanyatlik a szakorvosképzés, és a betegellátás minőségének folyamatos romlása is ennek köszönhető többek között. A problémák között említik még az alapellátás jogi és anyagi elhanyagoltságát, a közellátást végző fogorvosok szánalmasan alacsony fizetését, amely lassan népegészségügyi kockázatot fog jelenteni.

Kitérnek még a nyugdíjas munkatársak, ötezer nővér és orvos helyzetére, akiknek botrányos a munkaengedélyeztetése, és a közteherviselési diszkriminációjuk jogorvoslatért kiált. És ami ennél is ijesztőbb, hogy a MOK azt állítja, hogy

A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

A közlemény végén a kamara felteszi a kérdést, hogy az egymást érő egészségügyi botrányok és a túlmunka egyre gyakoribb megtagadása mikor éri el azt a szintet, hogy a kormány hajlandó legyen érdemi lépéseket tenni.

A MOK szerint a magyar egészségügyi állapota kizárólag a döntéshozókon múlik.

Nemrég mi is írtunk arról, hogy folyamatosan nő a kórházak adóssága, miközben egyre tragikusabb helyzetet okoz az országos nővérhiány.