Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Egy teljes tudósnemzedék elvesztésétől tartanak az MTA-nál

2019.05.30. 14:30

A Lendület kutatási kiválósági program tudományos csoportvezetői is tiltakoznak a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosítási beadványa ellen, ami gyakorlatilag bedarálná a Magyar Tudományos Akadémiát és annak kutatóintézet-hálózatát. 

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyílt levelükben azt írják, hogy a törvénytervezet "átgondolatlan, szakmai indokokkal nem alátámasztható és ezért jelen formájában rendkívül káros".  A leginkább kifogásolt elemek a levél szerint, hogy a tervezet

  • Az átfogó elemzés és hatástanulmány nélkül előirányzott, szakmai érvekkel szemben erőltetett egyoldalú átalakítás tovább mélyíti a bizalmi válságot, hátráltatja az innovációs célok elérését, és rombolja a tudományos versenyképességet, tetézve az elmúlt egy év károkozását. 
  • Nehezményezik, hogy a törvénytervezet kiveszi a kutatások feletti ellenőrzést a tudományos közösség kezéből. Közvetlen politikai kontroll alá helyezi a tudományos döntéshozást, holott a nemzetközi gyakorlat ennek a szöges ellentéte. 
  • A törvénytervezet ellentétes az Alaptörvénynek a tudományos kutatás és az MTA szabadságát védő rendelkezéseivel, és figyelmen kívül hagyja a magyar tudományos közösség és az MTA testületi álláspontját.  Részletesen felsorolja, hol tartanak a kutatók politikai nyomásgyakorlástól.
  • Felszólalnak az MTA vagyonának átengedése ellen.
  • A stabil és átlátható finanszírozási rendszer hiányával kiszámíthatatlan környezetet teremt, ami veszélyezteti a kutatásokat, és a kutatók megtartását. Félnek, hogy a fiatal kutatók elvándorlását és egy teljes tudósnemzedék elvesztését jelenti, ha a törvénytervezetet elfogadják.
  • Hatalmas kárt okoz majd a magyar tudományos kutatás nemzetközi presztízsének és veszélyezteti a pályázatok sikerét is.  

Ahogy megírtuk kedden reggel kiszivárgott az a törvénymódosítás-csomag, mellyel a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium  (ITM) augusztustól teljesen átalakítaná a magyar tudomány legfontosabb intézményrendszerét, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatát. A javaslat, ami hamarosan a parlament elé kerülhet, elutasítja az összes kompromisszumot, ami az elmúlt hónapokban körvonalazódott az MTA és az ITM között. Önkényesen elvenné az Akadémiától a 15 kutatóközpontot és kutatóintézetet.

Amellett, hogy az ITM elutasítja azokat az elemeket, amelyek idáig a kutatás autonómiájának valamiféle részleges garanciáját nyújtották volna, törvénnyel kötelezné az MTA-t arra, hogy mondjon le saját vagyonáról, és azt adja át ingyenes és teljes használatba. Az Akadémia vezetése már tiltakozott a tervezet ellen, azt szeretnék, hogy kormány tartsa magát ahhoz, amiről a tárgyalásokon megállapodtak a minisztérium képviselőivel.