Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Ezeréves érseki szarkofágot nyitottak fel Németországban

000 1H80H2
2019.06.04. 18:00

Felnyitottak egy ezeréves szarkofágot a németországi Mainz legrégebbi templomában, hogy végre kiderüljön, valóban az 1021-ben elhunyt Erkanbald érsek földi maradványait rejti-e a 2017-ben felfedezett koporsó.

Az MTI információi szerint a kőkoporsó hétmázsás fedelét kedden nyitották fel, hogy egy 14 fős (régészekból, antropológusokból, fémrestaurátorokból és textilelemzőkből álló) csapat munkájával minél előbb megoldódhasson a rejtély.

A koporsóban talált ruhamaradványok és a koporsó fekvése alapján már biztos, hogy egyházi személy sírjáról van szó:

  • a fej és a combok alsó része körül aranyszegélyt találtak, vélhetően egy fejfedő és egy papi ruha tartozékát,
  • az elhunytat a templom középső hajójában temették el, a főoltárra néző irányban, ahogy a papokat szokás.

A kutatócsoport vezetője, Guido Faccani elmondta: a koporsóból szövetfoszlányok és egy pár szövetcipő maradványai is elő kerültek, a halottat pedig a temetésekor égetett mésszel fedhették be, hogy felgyorsítsák a holttest bomlását.

Ha beigazolódik a feltevés, hogy Erkanbald érseket rejti a szarkofág, meglesz a bizonyíték arra, hogy a Johanniskirche, a 910-ben felszentelt Szent János-templom volt a város első, eredeti székesegyháza, nem pedig a jelenlegi dóm, a később épült Szent Márton-katedrális, amely 1036 óta püspöki székhely.

Az elkövetkező napokban további fémmaradványok után kutatnak, a koporsóban talált szövet- és csontmaradványokon pedig DNS-vizsgálatot és kormeghatározást végeznek. A vizsgálatok befejezése után a koporsót visszazárják, hogy az elhunyt – bárki is legyen az – békésen nyugodhasson tovább.