Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Évente fél deci olajat szippant egy magyar esztergályos

2019.06.11. 17:47
Akár fél deci olajat is belélegezhet egy CNC gépkezelő évente munka közben, hívja fel a figyelmet a Gold Communications Kft. A probléma a cég szerint, hogy a magyar szabályozás olyan magasan húzza meg az ipari üzemek levegőjének egészségügyi határértékeit, hogy a munkások sokszor súlyosan egészségkárosító levegőben dolgoznak.

Az olajköd lassú gyilkos: drasztikusan növeli többféle tüdőbetegség és a rák kockázatát, akár már 90 nap elteltével, írja a társaság a közleményében. Hozzáteszi: az amerikai haditengerészet kutatása alapján a 0,3 mg/köbméternél magasabb olajköd-koncentrációjú levegő tartós egészségkárosodáshoz vezet. 

Ehhez képest a magyar határérték (5 mg/köbméterenként) ennek több mint 16-szorosa.  Szlovákiában és Svédországban a szabály 1 mg/köbméterenként, Franciaországban 0,5, Svájcban pedig 0,2 mg/köbméter értéket ír elő. 

A munkahelyi levegő tisztasága már egy egyszerű jogszabály-módosítással javítható lenne, mert bárki számára hozzáférhetőek az ehhez szükséges ipari szűrőberendezések. Az egységes európai szabályozás bevezetése – a sok országban bevett 1 mg/köbméteres érték – már nagy javulást hozhat, írják.

A közlemény szerint a hatályos hazai szabályok mellett akkor is évi fél deci olaj kerül az üzemi dolgozók tüdejébe egy átlagos forgácsoló üzemben, ha a törvényes határértéken marad a légszennyezés, miközben a szabályok betartását csak elvétve ellenőrzik a hatóságok.

A fémmegmunkáló üzemek levegőjében nagy koncentrációban megtalálható benzo(a)pirén nevű szénhidrogén többek közt leállítja egy ráktól védő fehérje termelését az emberi sejtekben, jelentősen növelve a tüdő-, a bőr- vagy épp a hólyagrák kockázatát. Emellett az ilyen közegben dolgozók rendszeresen panaszkodnak bőrirritációra, látásromlásra, állítja a közlemény.