László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási meteorbecsapódás nyomait találták meg Skóciánál

2019.06.11. 15:22
Skócia partjainál találták meg a Brit-szigetek legnagyobb meteorbecsapódásának kráterét. 1,2 milliárd éve egy másfél kilométeresnél is nagyobb objektum csapódott a Földbe.

Óránként 61 ezer kilométeres sebességű becsapódás, 19 kilométer széles kráter, egy nagyjából 1600 méteres átmérőjű objektum: ezek a szimpla kalkulálható adatai annak az óriási meteorbecsapódásnak, melynek nyomait Skócia északi partjai és az Új-Hebridák között találták brit kutatók. A tenger fenekén lévő kráter nyomai a Brit-szigeteket érő eddigi legnagyobb meteorbecsapódásra utalnak.

Az Oxfordi és az Aberdeeni Egyetem kutatói még egy egy 2008-as terepmunkán találták meg a durva ütközés jeleit, de csak mostanra tudták megállapítani, hogy csapódott be az aszteroida. A Minch-tengerszorosban, Lochinver településtől tíz kilométerre lévő nyomok és a skót partok közelében lévő kövek elemzése sokat elárult a drámai becsapódásról.

A becsapódás hatására hatalmas kavargó por- és gázfelhők támadtak minden irányban

– mondta Ken Amor oxfordi kutató, a Journal of the Geological Society című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A kráter ma 200 méterrel a víz alatt van, és üledék borítja. 1,2 milliárd évvel ezelőtt eléggé más viszonyok uralkodtak: az élet leginkább az óceánokban létezett, növények még nem vertek gyökeret a szárazföldön, a mai Skócia pedig az Egyenlítő közelében feküdt.

Az első jeleket egy több mint tíz évvel ezelőtti geológiai terepmunka idején találták meg a Skót-felföldön. A túra utolsó napján megálltak egy Stoer nevű kis faluban, hogy egy szokatlan kőformációt megvizsgáljanak. Korábban úgy gondolták, hogy a feltűnő vörös homokkő vulkáni eredetű, ám Amor észrevette, hogy a kő furcsa zöld buborékai egy ismert németországi becsapódási kráterre emlékeztetnek. A mintákat elvitte Oxfordba, ahol bizonyítékot találtak egy aszteroida hajdani becsapódására: a kvarckristályokat az ütközés ereje deformálta. Sok platinát és palládiumot is kimutattak a mintában, amelyek a meteoritokra jellemzőek.

További kutatásokkal talán sikerül visszavezetni az objektumot a Nap körül ma is keringő aszteroidák valamelyik családjáig.

(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!