László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Deepfake videó jelent meg az Instagramon Mark Zuckerbergről

2019.06.12. 09:23

Alig egy hónapja terjedt el egy hamisított videó az amerikai kongresszus demokrata párti elnökéről, Nancy Pelosiról. A videót még viszonylag hagyományos módon változtatták meg: úgy módosították, hogy Pelosi hangja alapján részegnek tűnjön rajta. A Facebook mégis megtagadta a videó eltávolítását, felhasználói irányelveire hivatkozva.

Sokkal nehezebben azonosíthatók, ezért veszélyesebbek azok a deepfake-nek nevezett mozgóképek, amelyeket a photoshoppolt állóképekhez hasonlóan hamisítanak. Az algoritmusok ma már korábbi felvételek alapján szabad szemmel gyakorlatilag felismerhetetlen álvideókat képesek generálni mindenkiről, illetve a valós videókat módosítják úgy, hogy az

a készítő céljainak jobban megfeleljen.

No, most kiderül, hogy mennyire tartják magukat az irányelveikhez, függetlenül a tartalomtól, ugyanis a hét elején egy deepfake videó kezdett terjedni a Facebook tulajdonában lévő Instagramon, amelyen Mark Zuckerberg szerepel. a videón szereplő ál-Zuckerberg ezt mondja:

Képzeljék el ezt egy pillanatra: egy ember, aki totális ellenőrzést gyakorol emberek milliárdjainak ellopott adatai, az összes titkuk, az életük, a jövőjük felett

A videót ez alkalommal nem megtévesztési céllal alkották, hanem egyrészt a Facebook által kezelt adatok bizonytalanságára, másrészt a deepfake technológia előrehaladottságára akarják vele felhívni a figyelmet. Az alapanyagot egy 2017-es valós Zuckerberg-interjú szolgáltatta hozzá, amelyet a Canny AI, egy izraeli mesterségesintelligencia-startup masszírozott addig, míg megszületett az eredmény.

Mindezzel persze nemcsak a társadalmi üzenet volt a céljuk, hanem saját szolgáltatásaik reklámozása is.

A videót, több más, celebeket (Kim Kardashiant, Donald Trumpot) “szerepeltető”, ugyancsak hamis videóval együtt installációként kiállították egy londoni galériában rendezett Spectre című kiállításon.

kérdés, hogy a Facebook hogyan fog reagálni a videóra. Amikor a Facebook egyik igazgatóját nemrégiben a Pelosi-videó kapcsán pontosan erről az (akkor még csak hipotetikus) esetről kérdezték egy kanadai parlamenti meghallgatáson, vagyis, hogy a Facebook egy hamis Zuuckerber-videó eltávolítását is megtagadná-e, Neil Potts így válaszolt:

Ha ugyanaz a videó lenne, csak Mr. Zuckerberg szerelepne Pelosi házelnök helyett, ugyanabban az elbírálásban részesülne.

Az Instagram illetékese most az nyilatkozta a CNN-nek, hogy ugyanúgy járnak el a videóval, mint minden esetben, amikor hamis információ gyanúja merül fel. Ha egy külső tényellenőrző hamisnak ítéli, akkor az algoritmusuk nem fogja ajánlani a felhasználóknak.

A helyzetet bonyolítja, hogy mivel a videóhoz a CBS interjúját használták fel, a tévétársaság kérte annak eltávolítását az Instagramról, mivel engedély nélkül használták fel a logójukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!