János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kanadai műholdakat juttatott az űrbe a SpaceX rakétája

2019-06-12 19 00 23-Index - Tech-Tudomány - Kanadai műholdakat j
2019.06.12. 19:11

Helyi idő szerint szerda délelőtt, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról juttatta űrbe a SpaceX a kanadai kormány Radarsat Constellation Küldetésének (RCM) három műholdját, amik a 2007-ben fellőtt Radarsat-2–es műhold utódjának tekinthető – írja a New York Post.

A műholdakat egy Falcon-9–es hordozórakéta szállította, a köd ellenére pedig nem voltak komplikációk a kilövés során. A műholdak egy órával az indítás után váltak le a rakétáról, a rakéta pedig nyolc perccel a kilövést követően tökéletes landolást hozott össze.

A három új műholdat az amerikai Maxar Technologies kanadai leányvállalata, az MDA építette a kanadai kormánynak, a szerkezeteket pedig szintetikus apertúrájú rádiólokátorral szerelték fel. A kanadai kormány azért döntött három műhold fellövése mellett, mert ezzel növelni lehet a lefedettséget: a rendszer a Föld felszínének 90 százalékát tudja megfigyelni minden nap, a felszereltségének köszönhetően pedig például a hajók felismerésére is képes lesz majd.

A rendszer a 2007-ben fellőtt Radarsat-2 utódjának tekinthető, ami ugyan még működik, de már rég túljutott a hét éves működési ciklusán, a kanadaiak pedig szeretnék elkerülni az adatkiesést. A SpaceX a fellövést élőben is közvetítette, ezt itt lehet visszanézni:

A SpaceX május végén lőtte fel a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját, ezt pedig több ezer műholddal toldaná meg a következő évek alatt. Ez utóbbinak egyébként a csillagászok baromira nem örülnek, ugyanis zavarhatják a távcsöveket, és akár egy érkező aszteroidát is kitakarhatnak majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!