Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Végtagmentő app az amputációk ellen

2019.06.13. 08:19

Magyarországon egymillió diagnosztizált, és legalább ugyanennyi diagnosztizálatlan diabéteszes él. Emellett hárommillióan vannak hazánkban a vénás keringési betegségekben szenvedők. Ők különösen veszélyeztetettek a végtagvesztés szempontjából. márpedig, ha idejében felismerjük a tüneteket, sok betegség súlyosbodása megelőzhető, így végső soron elkerülhető lenne sok végtag amputációja is.

A Végtagmentő applikáció
A Végtagmentő applikáció
Fotó: App Store

A felvilágosítást, illetve a tünetek értékelését segíti a Rozsos István érsebész által fejlesztett Végtagmentő applikáció (Android, Ios). A fejlesztők közleménye szerint az applikáció fő funkciói közül a betegek számára leginkább az állapotfelmérés, a diagnosztika és a felvilágosító segédletek hasznosak. Míg az egészségügyben dolgozók számára az applikáció elsősorban az alkalmazás alapjául szolgáló, Rozsos István, valamint Mecseky László és Vadász Gergely által kidolgozott MEROVA módszer részletes megismerésében, és betegeik kezelésében nyújthat segítséget.

Az orvosok és szakdolgozók munkáját receptfelírási segédletek, esettanulmányok és kezelési útmutatók teszik könnyebbé. A szakmai tartalom miatt azonban a zárt orvosi felületet csak előzetes regisztráció és az orvosi pecsétszám megadása után lehet elérni, ingyenesen.