Ferenc
11 °C
30 °C

Ez az óriási guruló ridikül lehet a pizzaszállítás jövője

2019.06.18. 10:26

Úgy látszik, a jövőben mégsem az olasz maffiának dolgozó kiberpunk hősök szállítják házhoz a pizzát agyontuningolt autókkal, ahogyan azt Neal Stephenson elképzelte a Snow Crash című regényében.

Az egykori Google-fejlesztők által megalapított Nuro arra gyűjtött össze elképesztő 940 millió dollárnyi tőkét befektetőktől (igen, az 270 milliárd forint!), hogy négy keréken guruló óriási dizájner kézitáskákkal vigye el a vevőihez az olasz gyorsételeket. Persze nem ők kezdenek el tésztát főzni és pizzát sütni, hanem partnereknek adják el a technológiát.

Először a texasi Houstonban, az USA-ban népszerű Domino's étteremlánc egyetlen körzetében kezdik el kiszállítani a pizzákat, kísérleti jelleggel. A parányi járműben nem is férne el egy tartalékos sofőr, nincs semmiféle kormánykerék vagy gázpedál benne, szóval csak robotsofőr tudja irányítani, ezért eleinte egy kísérőautóval követik majd, hogy lássák, minden rendben van-e.

Ha beválik a módszer, és látják, hogy a vevők is kezelni tudják a pizzás dobozokat tartó tálcákat, akkor növelik a flotta méretét, és teljesen a robotokra bízzák a szállítást.

A Domino's nem azért foglalkozik önjáró robotokkal, mert vonzódik a high-tech dolgokhoz. A logisztika területén egészen elképesztő munkaerőhiánnyal küzd: körülbelül tízezer embert tudna felvenni, ha lenne jelentkező. Most úgy tűnik, nem a HR-osztály fogja megoldani ezt a problémát, hanem a Szilícium-völgy és a fejlesztési részleg.

(Ars Technica)