Pongrác
12 °C
23 °C

Kémfelvételek mutatják meg a Himalája gleccsereinek ijesztő mértékű olvadását

2019.06.19. 23:31

A Himalája gleccserei sok szempontból rendkívül fontosak, a speciális körülmények miatt azonban többnyire csak külön lehet őket vizsgálni. Egy új tanulmányban ugyanakkor a hetvenes években készült kémfelvételeket segítségül hívva sikerült a teljes térségre vonatkozó következtetéseket levonni a kutatók, így pedig kiderült, hogy negyven év alatt 11,5 milliárd tonna jég tűnt el a hegyről – írja az Ars Technica.

A Science Advances szaklapban publikált tanulmányban a kutatók az amerikai KH-9 Hexagon műhold által készített felvételek segítségével világítottak rá a jégolvadás mértékére. Ezt a Hexagon kódnevű művelet részeként lőtték fel titokban a világűrbe tizenkilenc társával együtt, a műholdak pedig a hetvenes és a nyolcvanas években rengeteg képet készítettek a Föld felszínéről, így az akkoriban kevésbé dokumentált Himalájáról is. A kémprogram anyagáról 2011-ben oldották fel a tiktosítást, az amerikai földtani intézet pedig nyomban digitalizálta is a felvételeket.

1975-ös felvétel a Himalájáról Nepál és India határánál.
1975-ös felvétel a Himalájáról Nepál és India határánál.
Fotó: Josh Maurer / LDEO

A kutatók most a képekből létrehozott domborzati térkép, segítségével állapították meg, hogy mennyi jég volt akkoriban a hegyen, így pedig két időszakra lebontva tudták megbecsülni az olvadás mértékét:

  • az első időszak az 1975 és 2000 közötti volt, ahol évente nagyjából 0,2 méteres csökkenés volt megfigyelhető a jégpáncél vastagságában,
  • a második pedig a 2000 és 2016 közötti, amikor ugyanezek a gleccserek már évi 0,4 méternyit olvadtak, vagyis a duplájára nőtt a csökkenés mértéke.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy az első időszakban összesen nagyjából 4 milliárd tonna jég tűnt el, a másodikban pedig 8 milliárd, az 1975-ös állapothoz képest pedig 28 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a hegyen. Joshua Maurer, a tanulmány egyik szerzője azzal illusztrálta az esetet, hogy

8 milliárd tonna jéggel évente 3,2 millió olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni.

A kutatás eredményei elsősorban azért fontosak, mert most először lehet látni azt, hogy a gleccserek olvadása az egész himalájai régióban felgyorsult, ez pedig összefügg a globális felmelegedéssel. A Himalája gleccserei kulcsfontosságú vízkészletet jelentenek a régió 250 millió lakosának, és 1,65 milliárd ember van kiszolgáltatva a hegységekből eredő nagy folyóknak, ezért rendkívül fontos lehet megérteni, hogy pontosan hogy hat a klímaváltozás a hegység jégborítására.

A jövő ráadásul elég sötétnek tűnik: egy februárban megjelent tanulmány szerint egyébként a Himalája és a Hindukus hegység jégborításának több mint egyharmada akkor is el fog tűnni a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt 2100-ig, ha a világ kormányai szigorú lépéseket tesznek a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak betartása érdekében, és 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest