Kiszivárgott hangfelvételen ígér meg mindent Palkovics az MTA elnökségének

01
2019.06.19. 13:50 Módosítva: 2019.06.19. 14:14

Szerkesztőségünk birtokába jutott két hangfelvétel, amit még 2018-ban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közti tárgyalássorozat korai szakaszában rögzítettek. A felvételeken Palkovics László miniszter beszél az MTA elnökségéhez, és igyekszik megnyugtatni őket, hogy a kormány egyáltalán nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az Akadémiától, és nem akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területeken kutassanak.

Hangfelvétel arról, hogy Palkovics megígéri, nem bántják az MTA-t

Ma már tudjuk, hogy ezeknek az ígéreteknek pontosan az ellenkezőjét tette a kormány.

Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek

– jelenti ki például Palkovics a hangfelvételen, hogy aztán idén májusban egy „A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el” című sajtóközleményben mondja ki ennek ellenkezőjét. Ebben a közleményben egyébként az is szerepel, hogy „a kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan”.

Megkérdeztük az ITM-et, hogy mi történt a felvétel ideje óta, mi indokolta, hogy az ott elhangzott ígéreteknek éppen az ellenkezője történjen. A minisztérium kommunikációs főosztálya válaszában megismételte, hogy a kormány álláspontja egy éve lényegében változatlan. További indoklásként közölték:

A hivatkozott mondatok az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak.

Ne maradjon le semmiről!

Végül leszögezték, hogy az MTA és a kutatóintézetek átalakítása mindenkinek jó, „a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja”.

Az MTA-t megcsonkító törvényjavaslatot a tudományos közvélemény szinte egyöntetű tiltakozása ellenére benyújtották a parlament elé, és a kormánytöbbség azt minden bizonnyal meg is fogja szavazni. Ennek értelmében augusztustól:

  • Kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja.
  • A kutatóhálózat kikerül az MTA irányítása alól, az új szervezet irányító testületében a tagok fele kormánydelegált lesz. A kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben.
  • Az irányító testület delegáltjait és az elnököt a miniszterelnök nevezi ki.
  • Az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat.
  • Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

A kormánynak a magyar tudomány kontrollálásáért indított hadjáratáról bővebben aktánkban olvashat.  • Hírek
  • Hírek