Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Már harmadik éve hízik a világ leggyorsabban zsugorodó gleccsere

2019.06.21. 08:29

Harmadik egymást követő évben hízik a grönlandi Jakobshavn gleccser, a világ leggyorsabban mozgó és leggyorsabban zsugorodó gleccsere – állapították meg a NASA bolygókutató intézetének, a pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumnak a munkatársai.

Az amerikai űrkutatási hivatal grönlandi OMG-misszója keretében a kutatók a GLISTIN-A interferométerrel repülőgépről készítenek rendszeresen nagy pontosságú, nagy térbeli felbontású felületi topográfiát a grönlandi gleccserekről, köztük a Jakobshavnról, amely az Atlanti-óceán jéghegyei 10 százalékának kialakulásáért felelős – írja az MTI.

A Jakobshavn növekedése nem lepte meg a tudósokat, mivel egy márciusban közzétett tanulmányukban már kimutatták, hogy az észak-atlanti vizek természetes ciklikus hűlése okozza valószínűleg azt, hogy a gleccser ismét növekszik. A hidegebb víz ugyanis nem olvasztja a jeget olyan gyorsan, ahogyan korábban a melegebb tette.

Ala Khazendar, a NASA gleccserkutatója korábban elmondta, hogy a gleccser hízása egybeesik a észak-atlanti oszcilláció ingadozásával – amely az óceán egyes részeinek természetes és átmeneti lehűlése és felmelegedése. A Disko-öböl vize, ahol a Jakobshavn az Atlanti-óceánba ér, 2 Celsius-fokkal hidegebb, mint 2012-ben volt.

A NASA szerint ugyanakkor ennek a mintázatnak a folytatódása várható, azaz most lassult ugyan a gleccser olvadása,  a jövőben újra olvadni és vékonyodni fog, és összességében több jeget veszít, mint amennyit visszaszed magára.

A Jakobshavn gleccserből alakult ki annak idején feltételezések szerint az Atlanti-óceánban az a jéghegy, amely a Titanic 1912. évi katasztrófáját előidézte.