Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Mikroműanyaggal szennyezett a Nagy-korallzátony

2019.06.21. 13:56

A háztartásokban lévő tárgyak, mint a bútorok, ruhák, műanyageszközök lebomlásával keletkező tengeri mikrohulladékokkal szennyezett az ausztrál Nagy-korallzátony térsége – írja az MTI ausztrál és dán kutatók eredményei alapján.

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) és a dániai Koppenhágai Egyetem szakemberei víz- és halmintákat gyűjtöttek be a zátony térségéből, hogy megmérjék a mikrohulladékok, azaz az ember által termelt, 5 milliméternél kisebb hulladékdarabkák – koncentrációját.

A kutatók a vízfelszínről begyűjtött 22 minta mindegyikében, a vizsgált 60 sárga korallsügérből 57 szervezetében mutattak ki mikrohulladékot. A begyűjtött mikrohulladék 86 százaléka mikroszál, 14 százaléka egyéb mikrorészecske, köztük szatyrokból, flakonokból és ipari csomagolóanyagból származó műanyag volt.

Az intézet munkatársa, Frederieke J. Kroon szerint nem teljesen egyértelmű, hogy a mikrohulladékok milyen úton kerülnek a Nagy-korallzátony térségébe. A parthoz közeli zátonyok esetében a folyókból kiáramló vizek lehetnek a felelősek, ám a parttól távolabb elterülő zátonyok esetében nagyobb talányt jelent a hulladékok forrása.

Kroon szerint a nyílt vízben lévő zátonyoknál szóba jöhet a szándékos vagy akaratlan szennyezés lehetősége, a zátonyok térségében közlekedő hajók szennyvízének kiengedése, vagy akár a légköri és óceáni áramlatok hosszú távú tevékenysége. A szakember megjegyezte, hogy a kutatók által eddig megvizsgált összes tengerterületen kimutathatóak voltak a mikrohulladékok, amelyeknek környezetre gyakorolt hatása ugyanakkor egyelőre még nem tisztázott.