Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Kilőtt a kriptovaluták árfolyama a Facebook Libra miatt

2019.06.24. 18:29 Módosítva: 2019.06.24. 19:30

Jelentősen emelkedett a legnagyobb kriptodevizák árfolyama a dollárhoz képest a Facebook saját kriptovalutája, a libra múlt heti bejelentése óta, jelentette az MTI.

A folyamatot jól mutatja, hogy a legismertebb és legnagyobb kriptopénz, a bitcoin árfolyama 20 százalékkal emelkedett, aminek köszönhetően 2018 márciusa óta először lépte át a 10 ezer dolláros határt. A második és harmadik helyen számontartott ether és ripple 15, illetve 18 százalékot erősödött múlt héten, ezzel 2018 augusztusa, illetve szeptembere óta a legmagasabb szintre értek.

Craig Erlam, az Oanda amerikai online devizakereskedési brókercég elemzője rámutatott, hogy a libra elindításának bejelentését övező nagy nyilvánosság a Facebook pénze által kínált legitimitással ötvözve természetszerűleg fellelkesítette a kriptopénzek iránt érdeklődőket. A múlt tapasztalatai azt mutatják, hogy amikor ilyesmi történik, a válaszreakció nem szokott normális lenni – tette hozzá.

A Facebook célja, hogy nagyjából 1,7 milliárd, hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz hozzá nem férő embert fizetési lehetőségekhez juttassa a librával, ehhez 2020 elején elindítják a Calibra alkalmazást, amivel igénybe lehet majd venni a Facebook fizetési módját. A libra a többi kriptopénzhez hasonlóan blokklánc technológiára épül, ám míg a bitcoin teljesen decentralizált, a librát 28 partnervállalat együtt menedzseli, árfolyama számos devizához és más eszközhöz kötött lesz.