Virág
0 °C
2 °C

A SpaceX középső rakétája nem tudott landolni, a tengerbe esett

K  AP20190625063
2019.06.25. 17:04 Módosítva: 2019.06.25. 19:07

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat harmadszor bocsátotta fel sikeresen a floridai Kennedy Űrközpontból a Falcon Heavy óriásrakétáját, ami ezúttal 24 űreszközt vitt magával. A SpaceX szerint ez volt az eddigi egyik legnagyobb kihívást jelentő rakétaindításuk, írja a Reuters.

AZ ŰRMISSZIÓT AZ AMERIKAI VÉDELMI MINISZTÉRIUM MEGBÍZÁSÁBÓL INDÍTOTTÁK, EZ VOLT a Falcon Heavy ELSŐ KATONAI MEGRENDELÉSE.

A három Falcon 9 hordozórakéta bázisán épített, 27 hajtóműves Falcon Heavy ezúttal kísérleti műholdakat, űrlaboratóriumokat és a NASA által kifejlesztett rendkívül pontos atomórát állít három különböző Föld körüli pályára. Emellett 152 ember hamvait tartalmazó fémkapszulákat szór ki az űrbe, írja az MTI.

A Falcon Heavy két oldalsó, többször felhasználható gyorsítórakétája – amelyekkel egyszer már Föld körüli pályára állítottak műholdat – rendben landolt Cape Canaveralon.

A középső rakétának az Atlanti-óceánon horgonyzó, 90 méter hosszú, 50 méter széles platformon kellett volna landolnia, de a tengerbe esett.

Ugyanígy végződött a Falcon Heavy első, tavaly február eleji, kísérleti felbocsátása, amikor tömegszimulátorként egy Tesla Roadstert bocsátottak fel az űrbe.

A mostani volt a SpaceX eddigi legnehezebb missziója, tekintettel arra, hogy három különböző orbitális pályára kellett állítania űreszközöket. Elon Musk már előre jelezte, hogy nem lesz egyszerű feladat a középső gyorsítófokozat visszatérése, és meg is hiúsulhat a landolás.

A SpaceX azt tervezi, hogy évente kétezer, összességében pedig néhány év alatt 12 ezer műholdat bocsát fel a világűrbe az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink projekthez. Elon Musk azt mondta, még idén, de legkésőbb jövőre elkezdi a globális „űrinternet" népszerűsítését, amely hihetetlenül felgyorsítaná a jelenleg átlagosnak számító, másodpercenkénti 5,6 megabites adatforgalmat. Musk szerint szolgáltatásával másodpercenként 1 gigabitre nőhet a sebesség, ami megfelel a majdani 5G mobilhálózat követelményeinek, írja az MTI.

(Borítókép: A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon Heavy óriásrakétája indul a floridai Kennedy Űrközpontból 2019. június 25-én. Fotó: John Raoux / MTI)