Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Egy kamera szégyenlős influenszereknek

2019.06.26. 05:25

Az akciókamerák piaca telített, a távol-keleti gyártók hetente jelentik be az új és még újabb Gopro-gyilkosnak hirdetett Gopro-klónokat. A gimbaljairól és drónjairól híres DJI mégis úgy gondolta, tud újat mutatni, ezért nemrég piacra dobta az Osmo Actiont. Míg a többiek túl nagy innováció nélkül, a Gopro olcsóbb utánzataiban látják az utat a sikerhez, az Osmo Action a vloggerek és a közösségi média felhasználói felé nyitna.

Ehhez bevetett néhány, eddig hiányzó hardveres fejlesztést, alkotott egy barátságos kezelőfelületet, így simán fel is adhatta volna a leckét a Gopronak ugyanakkor néhány alapvető funkció érthetetlen módon kimaradt a kamerából. Pár pontban összeszedtük, mi tetszett a DJI Osmo Actionben, és mi nem.

Ami tetszett:

 • Barátságos kezelőfelület: Az Osmo saját rendszere, az Action OS a kamera három dedikált gombjának segítségével nagyon könnyen használható. Bár a fő vetélytárs is rengeteget fejlődött ebben a tekintetben, de aki egy régebbi Gopro után veszi készbe a DJI-t, megkönnyebbülten sóhajt fel: ha ezt így is lehet, miért öregedtem éveket a Gopro menüiben elveszve? 
 • Villámgyors bekapcsolás: Aki már maradt le valamiről az akciókamerájával szöszmötölve, az fogja csak igazán értékelni az Actiont: egyetlen gomb megnyomásával 2 másodperc alatt bekapcsol és már rögzít is. A GoPróban is van hasonló mód, de az jobban meríti az aksit. 
 • Gyorsváltó gomb: A kamera oldalán elhelyezett gombbal válthatunk az előre elmentett beállításaink között, de emellett hangutasításokkal fotózhatunk, videózhatunk, sőt, ki is kapcsolhatjuk a kamerát.
 • Előlapi kijelző: Ez a DJI legnagyobb dobása. Nyilvánvalóan egy olyan új, széles vásárlóréteget céloztak meg vele, akik nem a sisakjukra szerelve snowboardoznának vele, hanem mondjuk egy asztal mögött ülve, vagy a parkban sétálva magyaráznának erről-arról, ám ha úgy adódik, akciókameraként is be tudják vetni. 
 • Stabilizálás minősége: Lassan alapelvárás, hogy egy ilyen kis kamera külső stabilizáló eszköz nélkül is csillapított videót készítsen, és ha valaki, akkor a DJI rengeteg tapasztalatot gyűjthetett a drónok gimbaljaival kapcsolatban. Meg is van az eredménye, az Osmo Rocksteadynek elnevezett képstabilizálása határozottan simább eredményt nyújt, mint a Gopro Hypersmooth megoldása. Sőt, talán kicsit túlzottan is sima minden, szinte zavaróan természetellenes, ahogy a kamera úszik a felvételeken. De sajnos nincs köztes út, mert Rocksteady nélkül élvezhetetlen a felvétel.
 • Dewarp: Bár klassz dolog a halszemoptika torzítása mondjuk egy Beastie Boys klipben, saját felvételeinknél idegesítő lehet, ha állandóan homorú a horizont, vagy gömbölyödik a tenger. A GoPro az 5-ös szériánál vezette be a Linear módot, ami a vízszintet tarja, cserébe kihúzza a kép sarkait. Hasonló eredményt kínál az Osmo, amikor az eredeti képbe kissé belevágva a Dewarpnak elnevezett felvételi módjával digitálisan korrigálja a halszem görbületeit.
 • Robusztus, vízálló kivitel: Határozottan kellemesebb kézbevenni a kissé rücskös fém-gumi felületű Osmot, mint a Goprot. A kamera a gyártó szerint -10 foktól üzemképes, és 11 méter mélységig vízálló. A kivehető akkumulátornál figyelhetjük meg a gumis szigetelést, ami szintén bizalomgerjesztőbb a Gopro megoldásánál.

Ami nem tetszett:

 • Használat előtti aktiválás: A DJI drónjaihoz hasonlóan használatba vétel előtt az Osmo Actiont is aktiválni kell a Mimo alkalmazáson keresztül, amire a videórovatban egyikünk sem talált magyarázatot. Míg a drónok esetében érthető a regisztráció (például a Fly safe adatbázis frissítése miatt), egy akciókameránál erre vajon mi szükség van?
 • Képminőség: Saját tapasztalataink, és rengeteg videós teszt is azt mutatja, hogy a Gopro képminőségét nem sikerült elérni. Főleg a mozgó részek problematikusak, a fűbe lerakott kamera képe elég részletgazdag, de egy downhill bringás felvétel borzasztóan szétesik, mintha a hardver nem lenne képes feldolgozni. Más kérdés, hogy a mindennapi életben, különösen egy átlagfelhasználó esetén ez mennyire fog kijönni, de a változó fényviszonyokat is lassabban, nehezebben kezeli a DJI, mint a Gopro.
 • GPS hiánya: Alapfelhasználóknak ugyan nem túl fájó pont ez, de aki sokat használja a gépet, annak nagy segítség, ha GPS-adatok szerint is tudja rendezni a felvételeit. A Goprók és a DJI drónjai is tudják ezt, szerintem sokan néznék vissza térképen, merre síeltek, hol bringáztak a kamerával.
 • Élőzés hiánya: Ez a legfájóbb adóssága a DJI-nak. Hogyan lehet 2019-ben az élő közvetítés lehetősége nélkül piacra dobni egy ilyen terméket? Tudom, a DJI Pocket sem tud közösségi tartalmat nyomni mondjuk a Facebookra, de az is érthetetlen, főleg úgy, hogy nem csak a Gopro 7 tud már élőzni, a DJI drónjai évek óta képesek rá. Valószínűleg többen élőznének egy akciókamerával, mint egy berregő drónnal.  
 • Hyperlapse hiánya: A séta közbeni felgyorsított felvétel, vagyis a Hyperlapse sem került bele a DJI kamerájába, pedig a 2018 szeptemberében bejelentett Hero7 egyik leglátványosabb újítása ez volt. A DJI Osmo Pocket is tudja, sőt még a cég Mavic 2 drónja is. Rejtély, miért maradt ki az Actionből, miközben egy levegőben hánykolódó drón esetében szinte tökéletesen sikerült megoldani.
 • HDR módban nincs stabilizátor: Hiába szép a HDR videó, ha tulajdonképpen csak állványról tudunk így rögzíteni, stabilizátorral nem. Stabilizátor nélkül egy akciókamera elég haszontalan dolog.
 • Kezdetleges mobil alkalmazás: Az Osmo Action a MIMO appon keresztül használható, ami egy finoman fogalmazva is elég csekély tudású alkalmazás. Kérdés, hogy milyen sűrűn frissítik majd, és milyen lehetőségek kerülnek esetleg bele később.

Kinek ajánljuk?

Bajban vagyunk, ha az Actiont be szeretnénk sorolni az akciókamerák közé, de valószínűleg a tervezői sem tudnák megmagyarázni, miért kerültek be bizonyos funkciók a kamerába és mások miért nem. Az árcédula (125 ezer) alapján a Gopro csúcsmodelljével, a Hero7 Blackkel állították szembe, és bár néhány tekintetben jobb lett nála, összességében nem győzött meg. Az előlapi kijelzője miatt jó választás lehet vloggereknek, vagy olyanoknak, akik önmagukat rögzítenék - de ebben az esetben fájó a hyperlapse hiánya, az pedig megmagyarázhatatlan, miért nem lehet vele élőzni.

Arra viszont talán jó az Action, hogy lépéskényszerbe hozza a Goprot, és például az ősszel érkező új Hero is legyen két kijelzős legyen. És ne feledjük: ez a DJI első akciókamerája, annak viszont nem is olyan rossz. Kíváncsian várjuk a folytatást.

DJI OSMO ACTION   
Érzékelő 1/2.3" CMOS
Pixelszám 12M
Látószög 45° f/2.8
Videó (16:9) 4K/60, 1080/240
Lassítás 1080/240
HDR 4K/30
Video bitrate 100 Mbps
Fotó: JPEG/JPEG+DNG
Videó: MOV, MP4 (H.264)
Előlapi képernyő 1.4", 300 ppi
Hátlapi képernyő 2.25", 640×360, 325 ppi
Akkumulátor 1300 mAh LiPo
Hőmérséklet -10 és 40°C között
Idő 135perc (1080P/30fps, kijelző és stabilizátor használata nélkül)
   63 perc (stabilizátorral, kijelző használata nélkül)
Töltési idő 90 perc

A teszteléshez használt kamerát a DJI | ARS Budapest forgalmazótól kaptuk kölcsön, köszönjük!