16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A klímaváltozás most már hetente okoz pusztításokat

GettyImages-1151394870
2019.06.30. 18:36 Módosítva: 2019.06.30. 19:10

Azonnali cselekvést sürgetett a klímakatasztrófa elkerülése érdekében Abu-Dzabiban az ENSZ főtitkára. António Guterres szerint erre azért van szükség, mert a klímaváltozás folyamata gyorsabban megy végbe, mint azt az előrejelzések jósolják.

„Azért vagyunk itt, mert a világ a klímaváltozást érintő súlyos vészhelyzettel áll szemben” – mondta a világszervezet főtitkára az Egyesült Arab Emírségek fővárosában a jelenséggel kapcsolatos egyik találkozón, amelynek célja a szeptemberi New York-i klímacsúcs előkészítése. „Minden egyes hét a klímaváltozással kapcsolatos újabb pusztítást hoz magával”, és erre példaként említette az árvizeket, az aszályokat, a hőhullámokat, a tűzeseteket és a súlyos viharokat.

„A klímaváltozás gyorsabb ütemben halad előre, mint mi” – ezekkel a szavakkal csúcstalálkozót hívott össze New Yorkba szeptember 23-ra, mivel egyes országok nem tartják be a 2015-ös párizsi klímaegyezményt. Annak a legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. A kívánt cél azonban másfél fok.

„Tudatában vagyunk azonban annak, hogy ha még teljes mértékben is betartjuk a párizsi megállapodás kötelezettségvállalásait, így is legalább 3 Celsius-fokos növekedéssel kell szembenéznünk az évszázad végére, ami katasztrófát jelentene az élet számára”. Az ENSZ-főtitkár arról is beszélt, hogy a helyzet csak rosszabbodni fog, „hacsak nem cselekszünk ambiciózusan és sürgősen”.

Az ENSZ kezdeményezésére a New Yorkban tartandó szeptemberi klímacsúcs lesz az első olyan találkozó a 2015-ös párizsi megállapodás óta, amelyen a világ vezetői is részt vesznek. (MTI)

(Nyitókép: Federico Gambarini/Getty Images)    • Hírek
  • Hírek