Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Naponta 17 ezer liter olaj ömölhet a tengerbe a Mexikói-öbölnél

Untitled-1
2019.07.01. 15:52

Jóval nagyobb az olajvész a Mexikói-öbölben, mint azt eddig hitték: naponta akár 17 000 liter olaj is beömölhet a vízbe egy 15 éve létező léken át egy olajfúró platformnál - állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A Taylor Energy, a 2004-ben az Iván hurrikán pusztításában megsérült olajplatform üzemeltetője eddig úgy számolt, hogy naponta 11,4 liter olaj kerül a vízbe. A NOAA szerint azonban összesen mintegy 95 millió liter olaj került a vízbe, amely nyolcada a Deepwater Horizon 2010-es katasztrófája során kiömlött olajnak.

A vállalkozó eddig azt állította, hogy a talaj menti üledékből szökő olajról van szó. A NOAA és a Floridai Egyetem tanulmányának szerzői azonban a víz olaj- és gáztartalmának akusztikai tesztjei és mérései alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az olaj a tartályokból és a platform csöveiből folyik.

MC20-locator-map
Fotó: National Centers for Coastal Ocean Science / Google

A NOAA a bemutatott jelentésben követeli az üzemeltetőtől, hogy a még nyitott lékeket tömjék be. A Taylor Energy szerint azonban félő, hogy ettől további olaj áramlik ki.

A baleset után a Taylor Energy 2008-ban a tönkrement csövek egy részét tömítette és három feltörő olajforrás fölé kupolát emelt. Az amerikai parti őrség 2018 óta működtet egy védőrendszert, amely naponta legfeljebb 4800 liter kiáramló olajat tud összegyűjteni.

(MTI)