Mátyás
1 °C
15 °C

Anglia partjainál ráják és cápák akadnak szemétbe és elhagyott halászhálókba

2019.07.05. 13:40

Több mint ezer cápa és rája akadt szemétbe, többnyire elhagyott halászhálók maradványaiba brit kutatók elemzése szerint. 

A kiértékelést korábbi tanulmányok és Twitter-bejegyzések alapján készítették - közölték az Exeteri Egyetem tudósai az Endangered Species Research című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Csak a dokumentált eseteket számolták, valószínűleg ennél jóval több cápa és rája gabalyodhatott szemétbe.

A hulladék legtöbbször halászhálók maradéka. A szemét okozta veszélyeket remekül példázza egy röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrinchus) esete, mikor az állat egy tengeri makkokkal borított kötélbe akadt, és ahogy a hal növekedett, a makkok a bőrébe fúródtak és komoly sérüléseket okoztak -mondta Kristian Parton, a tanulmány szerzője.

A problémát eddig alábecsülték, holott tigriscápákat és hatalmas cetcápákat is érint. A szemétbe keveredett állatok szenvednek és el is pusztulhatnak - írják a tanulmányban.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.