Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Hatékony megoldást találtak a klímaváltozás megállítására a kutatók

2019.07.05. 09:37

A kutatók egy egyszerű és kézenfekvő megoldást javasoltak, ami hatalmasat lendítene a klímaváltozás és felmelegedés elleni harcban:

Sokkal több erdőt kellene telepíteni

A térképen a potenciálisan visszaállítható erdőket mutatja, kivéve a sivatagi, mezőgazdasági és városi területeket
A térképen a potenciálisan visszaállítható erdőket mutatja, kivéve a sivatagi, mezőgazdasági és városi területeket
Fotó: Crowther Lab

A tudomány szerint, ha így haladunk, 2030-ra 1,5 fokkal melegszik majd az átlaghőmérséklet, ezen nagyon hatékonyan tudnának segíteni, ha minél több fát telepítenénk. Egy tanulmány szerint erre sokkal több hely van, mint eddig gondolták, vagyis olyan 1 milliárd hektár erdőt lehetne telepíteni a Földön, és ez legalább 25 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-szintet. A kutatók térképen is megmutatták, hogy hova férnének egyébként még erdők a világban. A legtöbb Oroszországban, az Amerikai Egyesült Államok területén, Brazíliában, Kanadában, Ausztráliában és Kínában férne el. 

„Az erdők az egyik legnagyobb szövetségeseink az éghajlatváltozás elleni harcban” – mondta Laura Duncanson a Marylandi Egyetem szén-dioxid-kutatója. Ő arra figyelmeztet, hogy ez egy nagyon leegyszerűsített számítás, amit nem feltétlenül kell szentírásnak venni. Más kutatók is azt állítják, hogy ezek a számok túl szépek, hogy igazak legyenek, arról nem is beszélve, hogy a fentebb felsorolt országok eddig nem igazán álltak a kezdeményezés élére, sőt Brazíliában például azért van ennyi hely a fáknak, mert éppen irtják az erdőket

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.