Mátyás
1 °C
15 °C

Itt a mobilozókat megmentő Wifi 6

shutterstock 379210036
2019.07.09. 15:46 Módosítva: 2019.07.09. 18:03

Jönnek az 5G mobilhálózatok, hogy a szolgáltatók a maradék aprókat is kikotorják a zsebünk mélyéről – de mindig ott lesz nekünk a wifi ingyenes menekülési útvonala. Az otthonok, irodák és kávézók kedvenc rádiós hálózata idén elég komoly technológiai frissítést kapott, erről beszélgettünk a Cisco szakértőivel.

itt a Wifi 6

Az új szabvánnyal a mai wifi legfájóbb problémáit orvosolták. A legfontosabb, hogy a hálózati kapcsolat energiaigénye a harmadára csökkenhet, szóval a mobilunk sokkal lassabban merül le, miközben folyamatosan a neten lógunk. Emellett a korábbiakhoz képest akár négyszer több eszköz csatlakozhat fel a hálózatunkra. Ha csak ezt a két újítást összeadjuk, máris láthatóvá válik, hogy a Wifi 6 ideális kiszolgálója az IoT eszközöknek, elvégre a szenzoroknál is fontos az alacsony fogyasztás, és egyre több ilyen eszköz csatlakozik az internetre.

Ismeretlenül cseng a Wifi 6 név? Tavaly a fogyasztók érdekében egyszerűsítettek dolgokat, és a régi kusza karaktersorokat meghagyták az informatikus szakmának.

  • Wi-Fi 6 = 802.11ax
  • Wi-Fi 5 = 802.11ac
  • Wi-Fi 4 = 802.11n

Kevesebb router, több boldogság

Ne maradjon le semmiről!

Na de térjünk vissza arra, hogy a Wifi 6 miként kerül az IoT központjába. Egyéni felhasználóként az automatizált lakásokban találkozunk az IoT-val, a szenzorokat és a távvezérelt lámpakapcsolóit azonban most sokan inkább Z-wave és a Zigbee szabványú eszközökkel kezelik, mert ezek alacsony fogyasztásúak, gombelemről is évekig működnek. A wifinek ebből a szempontból hátránya volt, hogy az eszközök túl sokat kommunikálnak, folyamatosan tartják a kapcsolatot a hotspottal, és ez nem igazán energiahatékony. Ezt a kommunikációt fogták vissza a Wifi 6-ban, és optimalizálták a jelet, hogy drámaian csökkentsék az áramfogyasztást.

Az internetezéshez úgyis kell wifi router, emellett a Z-wave és a Zigbee igényel egy különálló központi egységet, és ez a hub több tízezer forintba kerül. Miközben a Wifi 6-tal elég lesz egyetlen routert fenntartani, minden hálózati kapcsolat ugyanoda fut majd be.

Feltéve persze, hogy nem sietünk sehová. Idén ugyanis még csak az AP-k és routerek piacán várható a Wifi 6 megjelenése, széles körű elterjedése, az új szabvány 2020-2021-re terjed el a kliensek oldalán – mondták a Cisco szakértői. Ebben is elsősorban az ipari felhasználók élveznek előnyt, amikor iparcsarnokokat, egyetemi előadókat akarnak lefedni wifivel és csatlakozó eszközökkel. Aztán persze elmehet a Wifi 6 is a lakossági terület, vagyis az okosizzók, mobilok, laptopok, a gyerekfigyelő kamerák és az ajtónyitó szenzorok irányába.

Bizonyos eszközökből persze már most is lehet wifiset választani, egy folyamatosan áram alatt lévő izzónál például nem kell a lemerüléstől tartani, ha kevésbé modern benne a wifis csip (legfeljebb indokolatlanul fogyaszt áramot). Szerencsére a Wifi 6 úgy lett kialakítva, hogy ne lassuljon le a hálózat, ha arra régebbi (802.11n és ac) eszközök csatlakoznak.

Kevesebb routerrel lefedhetők lesznek az irodák

A fejlesztések műszaki háttere alapján érthető, hogy először a nagyobb méretű, szabadabban kialakítható formájú eszközökben jelenik meg a Wifi 6. Számos olyan megoldás van a minőségi javulás mögött, amely nagyobb számítási teljesítményt igényel, és formatervezési kihívások elé állítja a gyártókat.

Ilyen például a 1024-QAM moduláció, amivel ugyanakkora rádiós spektrumon több információt tudnak átpréselni, és ahhoz is komolyabb rádiós csip kell, hogy flottul kezeljék az OFDMA nevű átviteli technológiát. Az OFDMA a mobilhálózatokban is ismert, a 4G részben ettől lett jóval gyorsabb és hatékonyabb a 3G-nél.

Az eszközök tervezését leginkább az befolyásolja, hogy a Wifi 6 akár 8*8 antennás konfigurációt is kezel, tehát 8 antenna fogadja és 8 küldi a jeleket. Ez egy routeren még sima ügy, hozzászoktunk, hogy némelyik modell egy furcsa digitális sünre hasonlít. A mobilokban már nehezebb elrejteni ennyi antennát, miközben az 5G eszközöknek is helyet kell hagyni.

Függetlenül attól, hogy egy ember vagy nyolcvan csatlakozik a hotspotra, a késleltetési idő alacsonyabb lesz.

Processzorban és RAM-ban is mérik

Ha az otthoni routereket nézzük, a Wifi 6 megjelenésével előtérbe kerül a teljesítmény, és ezt ugyanúgy mérik, mint a számítógépekét. Vegyük például a rájára emlékeztető Netgear Nighthawk AX12 Tri-Band AX11000 csúcskategóriás routert: négymagos processzora 1,8 GHz-en ketyeg, és 1 GB RAM-ot építettek bele. Hasonló a felszereltsége a TP-Link Archer AX6000 és az Asus RT-AX88U routernek, ezeken valóságos antennaerdőt találunk.

Asus ROG Rapture GT-AX11000 router
Asus ROG Rapture GT-AX11000 router

Az említett routerek már kaphatók, de az áruk még viszonylag magas. Csak akkor érdemes rájuk beruházni, ha ki tudjuk használni a képességeiket. Az otthoni eszközök tipikusan nem kommunikálnak egymás közt annyit, hogy leterheljenek egy csúcskategóriás routert, nethozzáférésből pedig csak a Digi vagy a Telekom optikája ad akkora sebességet, amihez már ilyen wifi hotspot dukál.

Jól körülírja a felhasználás helyét a Netgear: a körülbelül 170 ezer forintos routerüket nagyon nagy lakásokba javasolják, ahol 8K filmeket is akarnak streamelni. De még az olcsóbbak is jellemzően 100-120 ezer forint körül kaphatók.

Egészen más a Wifi 6 vállalati piaca, ahol a fenti árat duplázni-triplázni lehet, ám ezek a routerek jóval többet is tudnak. A Cisco Meraki AP-k például a Wifi 6 mellett a bluetooth eszközöket is kezelnek, a hotspotok felhőből menedzselhetők, és akár csipkészlet szintjén lehet appokat írni rájuk.

Az előrejelzések alapján nagy szükség lesz ezekre a szupergyors hálózati eszközökre. A Cisco szakértői szerint a Wifi 6 jelentősen növelni fogja az internethasználatot, és a vállalat előrejelzése alapján 2022-ben akkora lesz a világ hálózati forgalma, amennyi az internet teljes adatforgalma volt az elmúlt 30 évben.

Ebben nagy szerepe lesz az IoT eszközöknek, és hogy a jóslatok szerint három év múlva már 28 milliárd eszköz csatlakozik az internetre – rengeteg ipari robot, gyártósor, orvosi berendezés is wifin kapcsolódik majd a világhálóra, okos termosztátok és lámpakapcsolók segítségével válnak az irodák és a lakások energiatakarékossá, a történelemórákon pedig kiterjesztett valóságban lehet majd elmerülni a múltban.

(Borítókép:  Shutterstock)