Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Méhzümmögéssel tartják távol Indiában az elefántokat a vasúti sínektől

2019.07.11. 21:37

A méhek zümmögésének hangját árasztó hangszórókkal tartják távol az elefántokat a vasúti sínektől Indiában - írja az MTI. Az országban csaknem 70 elefántot gázoltak halálra a vonatok 2013 és 2019 júniusa között, döntően az északkeleten fekvő Asszám államban és Nyugat-Bengál állam északi részén.

A probléma orvoslása érdekében az indiai államvasutak csaknem 50 hangszórót helyezett ki Asszám állam sűrű erdőségeinek tucatnyi "elefántfolyosójánál". Az állam csaknem hatezer elefántnak, az indiai elefántállomány 20 százalékának ad otthont.

A vállalat szóvivője szerint a zümmögés akkor indul be, amikor a vonatok megközelítik a problémás területeket, a méhek elrettentő hangja 600 méterre elhallatszik. Az állatvédők által is üdvözölt módszer hatékonyságát 2017-ben kezdték tesztelni, először idomított elefántokon, majd vadon élő ormányosokon, végül tavaly vetették be élesben. Az elefántokat elrettenti a méhek zümmögése, félnek a csípésüktől.

A délnyugat-indiai Kerala államban a falusiak például méhkassal felszerelt kerítésekkel ijesztik el a portyázó elefántokat. Amikor a nagytestű emlősök hozzáérnek a kerítéshez, a feldühödött méhek kirajzanak, hogy megvédjék a kolóniát.

Indiában egyre gyakoribbak az elefántok és az emberek közötti konfliktusok, aminek az az oka, hogy egyre zsugorodik az állatok természetes élőhelye. A júniusban közzétett hivatalos adatok szerint az elmúlt öt évben csaknem 2300 embert öltek meg elefántok. Az állatokkal elsősorban az elektromos kerítések, a családtagjuk elvesztése vagy a terményeik elpusztítása miatt feldühödött helyiek végeztek, mások a vasúti síneken szenvedtek balesetet.