Hihetetlen lemez pörög egy fekete lyuk körül

2019.07.12. 15:29

A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt egy fekete lyuk körül a Hubble űrteleszkóp: egy vékony gázkorong örvénylik egy 130 millió fényévnyire lévő, szupernagy tömegű fekete lyuk körül. A jelenlegi elméletek alapján egy ilyen korong nem létezhetne az NGC 3147 elnevezésű, halvány, aktív spirális galaxis szívében, írták a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban bemutatott tanulmányban.

Eddig úgy vélték, a fekete lyukak az NGC 3147-eshez hasonló galaxisokban "éheznek", mivel a gravitációval a lyukba áramló anyag nem elég, hogy táplálja őket. Ezért rejtély, hogy jöhetett létre egy éhező fekete lyuk körül vékony lemez, ami azokra a sokkal nagyobb korongokra hasonlít, amelyeket rendkívül aktív galaxisokban találtak.

A csillagászok az NGC 3147 nevű galaxist eredetileg azért választották ki, hogy alátámasszák azt az elméletet, mely szerint növekvő korong alakul ki, ha hatalmas mennyiségű gázt nyel el egy fekete lyuk. A korong azonban hajlamos a letöredezésre és halványabbá válik, amint kevesebb a beáramló anyag mennyisége, írja a NASA.

"Ez ugyanolyan korong, mint amelyet ennél ezerszer vagy százezerszer fényesebb objektumoknál látunk. A nagyon halvány galaxisokban tapasztalható gázok dinamikájának jelenlegi elmélete nyilvánvalóan megbukott" – mondta Stefano Bianchi, a tanulmány társszerzője, az olaszországi Universita degli Studi Roma Tre kutatója. (MTI)  • Hírek
  • Lakáshitel