Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Kiporszívózta aszteroidáját a japán űrszonda

2019.07.12. 08:54

Sikeresen begyűjtötte az általa áprilisban robbantott mesterséges kráterből a mintákat a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2 japán űrszonda, közölte a JAXA japán űrügynökség csütörtökön.

A Hajabusza-2 mindössze néhány másodpercre szállt le a felszínre és egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített "porszívójával". A rendszerei megfelelően működtek és már visszatért a kisbolygó körüli 20 kilométeres keringési pályájára.

A mintákat biztonságosan elhelyezte a műszer egy konténerben, amelyet egy kapszulában őriz a visszaindulásig. Ez volt az űrszonda egyik legkritikusabb feladata, a legközelebbi cél, hogy a kőzeteket biztonságosan lejuttassa a Földre, közölte Juicsi Cuda, a Hajabusza-2 projektmenedzsere.

Július 11-én készült fotók a Ryugu mesterséges kráteréről
Július 11-én készült fotók a Ryugu mesterséges kráteréről
Fotó: University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu, AISTHayabusa2 Project / Jaxa

Ez az első űrszonda, amely földalatti mintákat gyűjtött egy aszteroidáról. A NASA hasonló missziót tervez a Bennu nevű aszteroidán. "A Naprendszer történetének darabjait sikerült megszereznünk. Történelmi lépést tettünk. Senki sem gyűjtött még és hozott haza a Földre talajszint alatti anyagot a Holdnál távolabbról" – mondta el Juicsi Cuda.

A Hajabusza-2 CAM-H kamerájával készül fotók a mintagyűjtésről (animálva)
A Hajabusza-2 CAM-H kamerájával készül fotók a mintagyűjtésről (animálva)
Fotó: Hayabusa2 Project / Jaxa

A japán űrszonda először februárban ereszkedett le, akkor a sziklás felszínről gyűjtött mintát. Most anyagot abban a mesterséges kráterben lévő törmelékből gyűjtött, melyet április 5-én robbantott kicsiny, kúpformájú eszközével (Small Carry-on Impactor, SCI). A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt.