Elemér
0 °C
10 °C

Napok óta nem üzemelnek a Galileo-műholdak

2019.07.15. 16:45 Módosítva: 2019.07.15. 17:36

Áramkimaradás miatt péntek óta nem üzemel az Európai Unió műholdas navigációs rendszerének több műholdja, számolt be róla a CNN. A Galileo navigációs programot az Európai Űrügynökség (ESA) üzemelteti, a programot azért indították el, hogy a műholdas navigáció során az európai emberek ne legyenek kiszolgáltatva az amerikai (GPS) és az orosz (GLONASS) rendszereknek.

Egy vasárnap kiadott közleményben az ESA azt írja, hogy egy bizottság dolgozik azon, hogy megfejtsék, mi okozhatja a problémát, de a rendszert hétfő délutánra sem sikerült működésre bírni. A Galileo programban jelenleg 22 műhold található, amik közül egyik sem működik megfelelően az áramkimaradás miatt.

Az Apple, a Samsung és a Google telefonjai is használják a Galileo rendszerét, de az áramkimaradást a felhasználók nem érzékelik, a telefonok ugyanis ilyenkor automatikusan váltanak az amerikai vagy az orosz rendszerekre.

Az Inside GNSS nevű szakportál információi szerint a problémát egy olaszországi létesítmény okozza.

A Galileo program kisebb csúszás után 2016-ban indult el. 2017-ben már volt egy probléma, akkor egy hibás alkatrész okozott rövidzárlatot. A program jelenleg még tesztfázisban üzemel, a 22 jelenlegi műhold mellé további tizenként műholdat terveznek fellőni. A tervek szerint a program 2020-ra fog teljes egészében működni. A tesztfázis miatt egyetlen létfontosságú rendszer sem támaszkodik kizárólag az európai műholdakra, így az nem sodorja veszélybe például a tengeri mentéseket.