Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Elkészült az első orosz önvezető autó

2019.07.15. 08:52

Bemutatta a saját fejlesztésű önvezető autója prototípusát a Yandex. Az orosz internetes nagyvállalat a blogján jelentette be, hogy elkészült tervezett önjáró autós flottájuk első darabja – írja az ITcafé.

A Yandex és a Hyundai Mobis márciusban írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot, hogy közösen fejlesztenek 4-es és 5-ös szintű (azaz magas szinten, illetve teljesen automatizált) autonóm járműveket. Akkoriban azt írták, hogy a kezdeti cél egy prototípus létrehozása vagy egy Hyundai vagy egy Kia típus alapján.

A választás végül egy piacra még nem dobott, de már elkészült típusra esett, a Hyundai Sonata 2020-ra, mivel úgy ítélték meg, hogy ennek az autónak a rugalmas platformja különösen alkalmas a Yandex autonóm rendszerének befogadására, illetve csak minimális hardveres módosításokat igényel az átalakítás.

A Hyundai végül május végén szállította le az első autót, majd a két cég mérnökei megkezdték a prototípus megépítését. Az első tesztek biztonsági okokból a Yandex zárt pályáján történtek. Jelenleg különféle időjárási körülményeket, illetve szimulált közlekedései helyzeteket felállítva folynak a próbák, de terveik szerint hamarosan megindulnak az utcai tesztek is Moszkva közútjain.

A Yandex az év végéig akarja felállítani mintegy száz autóból álló flottáját, melyben más típusok is helyet kapnak. A végső cél, hogy egy olyan rendszert alakítsanak ki, amely több autóplatformon is működőképes.

Az önvezető autókkal kapcsolatos kérdésekről legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben.

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft