Tamás
-7 °C
8 °C

Légdeszkás feltaláló röpködött az ünneplő párizsi tömeg fölött

2019.07.15. 12:04

Bastille-napi ünnepséget tartottak vasárnap Párizsban, de a tömeg figyelmét a megemlékezés helyett egy időre szokatlan látvány vonta magára: egy férfi a Vissza a jövőből-filmekből ismerős repülő légdeszkával húzott el a fejük fölött – írja a CNN.

A férfi egy feltaláló, Franky Zapata volt, aki a saját fejlesztésű, Flyboard Air fantázianevű sugármeghajtású légdeszkáját mutatta be a Champs-Elysees fölött, ahol épp katonai felvonulás zajlott Emmanuel Macron francia államfő részvételével. A repülő férfiről maga Macron is megosztott egy videót Twitteren:

A légdeszka iránt a francia hadsereg is érdeklődik, Florence Parly hadügyminiszter szerint a rohameszközként való bevetés lehetőségét vizsgálják. Maga a találmány egyébként nem új, Zapata már évek óta fejleszti, feltűnt például a tavalyi és az idei francia F1-nagydíj előtti show-ban is.

A július 14-i Bastille-napon a francia forradalom kulcseseményéről emlékeznek meg a franciák, amikor 1789-ben a tömeg lerohanta az akkoriban katonai erődítményként és börtönként funkcionáló Bastille-t. Az idei rendezvény nemcsak Zapata miatt nem volt zavartalan, az elmúlt időszakban több tüntetést és zavargást szervező sárgamellényes tüntetők is megjelentek és barikádot emeltek, illetve kukákat gyújtottak fel a diadalív közelében.