Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Elon Musk már az agyunkba drótozna számítógépeket

2019.07.17. 12:58

A Neuralink kutatói kedden bejelentették, hogy hamarosan miniszámítógéppel köthetjük össze az agyunkat – írja a New York Times. A cégbe Elon Musk már 100 millió dollárt fektetett, és azt várja tőlük, hogy olyan biztonságos és fájdalommentes legyen egy számítógépet az agyunkhoz kötni, mint egy lézeres szemműtét.

Korábban a kutatók úgy nyilatkoztak, hogy még kicsit odébb van, hogy mindenki Google-lel a fejében sétáljon, de már beszélni akartak a projektről, meg akarták mutatni, hogy áll a fejlesztés. 

Ki akarunk lépni a lopakodó üzemmódból, hogy miközben tovább dolgozunk a projekten, tudjunk olyan dolgokat csinálni, mint az átlagemberek, például tanulmányokat írni.

– indokolta a döntést Max Hodak, a Neuralink elnöke és egyik társalapítója.

Ugyan Musk ambiciózusabb terveinek még sok tudományos akadálya van, Hodak osztozik az optimizmusában. A Neuralink talán nem is olyan sokára használható lehet majd különböző egészségügyi panaszok orvoslására. Reményik szerint tudnak majd segíteni amputáción átesett embereknek a mozgásuk visszaszerzésében, vagy akár a vakság, süketség és némaság gyógyításában.

Először még fúrót használnának, hogy a koponyán átjutva eljuttassák a vezetékeket az agyhoz, de később már lézert akarnak bevetni erre. Ennek az elsődleges oka az, hogy a fúró olyan rezgéseket kelt a koponyában, amik fájdalmasak lehetnek, míg a lézer fájdalommentes. Jelenleg a Stanford egyetemmel dolgoznak együtt, de szeretnének más intézményeket is bevonni a jövőben. Jaime Henderson, az egyetem egyik professzora tanácsadóként dolgozik a projekten.

Apró drótok az agyba

A Neuralink úgy működik, hogy gyakorlatilag egy varrógéppel hajlékony elektródaszálakat ültetnek neuronok közelébe. A szálak átmérője nagyjából a negyede egy emberi hajszálénak. Ezek egyfajta szendvicsként épülnek fel, és egy celofánszerű anyag védi bennük az apró elektródákat, szenzorokat gyöngysorként összekötő vezetékeket. E zeket a szálakat az agy több területén, különböző mélységekbe lehet beültetni, ezek a kísérelten, vagy célon múlnak. A különböző orvosi kutatások először a látás-, halló-, és beszédközpontokra fókuszálnak.

Egyelőre komoly nehézség, hogy az agyat körülvevő sós oldat nagyon gyorsan tönkreteszi a műanyagot, így a kutatóknak még dolgozniuk kell a bevonaton és bizonyítaniuk kell, hogy hosszú távon bírni fogja az agy körüli környezetet.

Nem Musk az első, aki ilyen jellegű kutatásokba fekteti a pénzét. A Defense Advanced Research Projects Agency támogatásával már készültek működő interface-prototípusok, amik teljesen lebénult embereknek ad lehetőséget robotkarok irányítására, amivel képesek voltak tapintást érzékelni. Sőt, egy lebénult pilóta az agyába épített számítógéppel még vadászrepülő-szimulátort is tudott vezetni.