Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Gigabüntetést kapott az EU-tól a Qualcomm

2019.07.18. 13:00

Az Európai Bizottság 242 millió eurós (79 milliárd forintos) bírságot szabott ki a Qualcomm amerikai mobilcsipgyártóra csütörtökön, amiért értékelése szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével – írja az MTI.

Vizsgálata során a bizottság arra jutott, hogy a Qualcomm "ragadozó árképzési gyakorlatot" folytatott 2009 és 2011 között, önköltségnél alacsonyabb áron értékesítette 3G-s lapkakészleteit két kulcsfontosságú vásárlójának, a kínai Huaweinek és ZTE-nek azzal a céllal, hogy kiszorítsa riválisát, a brit Icerát a piacról. Ez az Európai Unió trösztellenes szabályai értelmében illegálisnak számít.

A Qualcomm magatartása akadályozta a versenyt, az innovációt, valamint korlátozta a fogyasztóknak elérhető termékek skáláját egy olyan szektorban, amelyben óriási a kereslet és a potenciál az új technológiákat illetően

– mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

A 242 millió eurós bírság a Qualcomm tavalyi árbevételének 1,27 százalékát teszi ki. Az EU versenyjogi hatóságaként eljáró testület egy cég árbevételének akár a 10 százalékával felérő pénzbüntetést is kiszabhat, úgyhogy ez még viszonylag visszafogottnak is nevezhető.

Az Európai Bizottság 2015-ben indított vizsgálatot a világ legnagyobb mobilcsipgyártójának számító vállalat ellen. Hasonló ügyben, a közösségi trösztellenes szabályok megsértése miatt tavaly közel egymilliárd euróra büntették a kaliforniai céget. 

Az Európai Bizottság az elmúlt években egyre keményebben lép fel a szerinte versenyjogot sértő amerikai techcégekkel szemben. Legfőképpen a Google piaci gyakorlataiban találtak eddig kivetnivalót, ők 2017 óta kaptak már 2,4 milliárd, 4,3 milliárd és 1,5 milliárd eurós bírságot is.

A lépés tovább fokozhatja az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti feszültséget. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadják. Donald Trump amerikai elnök nemrégiben azt mondta egy interjúban, hogy Vestager "jobban utálja az Egyesült Államokat, mint bárki más, akivel valaha találkozott".