Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

28 ezer fajt fenyeget kihalás

2019.07.18. 15:12

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listájának legújabb kiadása (IUCN) szerint világszerte 28 338 fajt fenyeget kihalás – írja a New Scientist.

Az IUCN vörös listája évente sorolja nyolc veszélyeztetettségi kategóriába a világ fajait, az alsó három kategóriába kerülő élőlények tekinthetők együttesen veszélyeztetettnek. A 28 338 fenyegetett faj 6 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest: 2018-ban 26 840 állat-, növény- és gombafaj volt veszélyeztetett. A súlyosan veszélyeztetett fajok száma 6127, ami szintén jelentős növekedés a tavalyi 5826-hoz mérten, de az IUCN szerint itt feltehetően az alaposabb vizsgálat a magasabb szám fő oka, nem az, hogy valóban ennyivel több faj került ilyen közel a kihaláshoz.

Az érintett fajokat elsősorban a természetes életterük zsugorodása, illetve a fenntarthatatlan vadászat és halászat veszélyezteti. A Nyugat- és Közép-Afrikában élő főemlősöknek például 40 százaléka veszélyeztetett, közülük a Roloway-cerkóf súlyosan, ennek a fajnak már csak kevesebb mint kétezer példánya él Elefántcsontparton és Ghánában, ahol őshonos, mert az értékes húsáért és bundájáért a vadászok kedvelt célpontja.

Rolowaymeerkatze-6275
Fotó: Wikimedia Commons

A jelentésről szóló közlemény kiemel néhány újonnan veszélyeztetett kategóriába került fajt. Köztük van a magyar szöcskeegér (Sicista trizona) is, amely az IUCN szerint korábban igen elterjedt volt a Kárpát-medencében, de mára az eredeti élőhelye 98 százalékáról eltűnt az élőhelyét elvevő földművelés és a rágcsálóirtók fokozott használata miatt.