Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Ezeket az appokat törölje, ha androidos

2019.07.19. 09:06

A Google a napokban több olyan appot kitiltott az alkalmazásboltjából, amelyek megsértették a szerződési feltételeit azzal, hogy alkamasak arra, hogy a felhasználók egymás után kémkedjenek velük. Ettől viszont a már letöltött appok a telefonokon maradnak, amíg maguk a felhasználók le nem törlik őket – írja a Lifehacker.

Az érintett appok úgynevezett stalkware alkalmazások, azaz hozzáférést lehet adni velük harmadik félnek az illető telefonjához, helyadataihoz és más érzékeny információjához. Legális célokra hirdetik magukat, például munkaadóknak a beosztottak, vagy szülőknek a gyerekeik megfigyelésére, de ezeken a morálisan szintén megkérdőjelezhető felhasználási helyzeteken túl bárki más titkos megfigyelésére is bevethetők.

A legális felhasználású követőappokat beengedi a Google, de ezeknek ehhez meg kell felelniük bizonyos feltételeknek: csak legális célokra lehet hirdetni őket, mindig világosan láthatónak kell lennie, ha épp futnak egy készüléken, illetve annak is világosnak kell lennie, hogy milyen funkciót látnak el. Azok az appok viszont, amelyek megpróbálnak elrejtőzni, repülnek.

Az Avast biztonsági cég fedezett most fel ilyen tilosban járó appot, amelyeket a Google el is távolított az alkalmazásboltjából, ugyanakkor aki korábban már letöltötte valamelyiket (vagy valaki más az ő mobiljára), annak manuálisan törölnie kell azt a saját mobiljáról, hogy megszabaduljon tőle. Ezekről az appokról van szó:

  • Employee Work Spy
  • Mobile Tracking
  • Phone Cell Tracker
  • SMS Tracker
  • Spy Kids Tracker
  • Spy Tracker
  • Track Employees Check Work Phone Online Spy Free

Ha nem lát ilyen appot, mégis azt gyanítja, hogy figyelik ilyesmivel, a telefon gyári visszaállítása oldhatja meg a problémát, azt pedig, hogy a jövőben újra előfordulhasson, jelszó, pin-kód, ujjlenyomat vagy valamilyen más, telefont lezáró módszer segítheti megelőzni.