Róbert
16 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Lezuhant a kínai űrállomás

2019.07.19. 09:35

Frissítés:

Az űrállomás magyar idő szerint péntek délelőtt belépett a Föld légkörébe, a maradványai pedig becsapódtak a Csendes-óceán erre kijelölt zónájában – írja az MTI.

Korábban írtuk:

Életciklusa végéhez közeledik a Tienkung-2, a kínai űrállomás órákon belül visszatér a földi légkörbe a Csendes-óceán felett – írja a Techcrunch.

A Tienkung-2 egy 8 tonnás, 18 méter széles űrállomás, amelyet 2016-ban állítottak Föld körüli pályára, hogy különféle űripari technológiákat teszteljenek rajta. A küldetését eredetileg kétévesre tervezték, de aztán olyan jól bírta, hogy csak most köszönnek el tőle.

getty-tiangong-china-space-station
Fotó: Xinhua News Agency

A légkörbe hatolva az állomás nagy része el fog égni, de a törmelék egy kisebb része a Csendes-óceánba zuhan majd. Ezúttal a becsapódás idejét és helyét is jóval pontosabban sikerült előre meghatározni, illetve eltervezni, szemben az elődjéével. A Tienkung-1 űrállomással ugyanis megszakadt a kapcsolat, ezért tavaly áprilisban úgy égett el a Föld légkörében, hogy nem nagyon lehetett előre tudni, mikor és hol fog ez megtörténni.

Közben már készül az új űrállomás, a kínai űrközpont 2020-ra tervezi a Tienkung-3 pályára állítását. Az űrállomások feladata, hogy előkészítsék a tervek szerint 2022-ben elkészülő, 15 éves időtartamra szánt kínai űrállomás építését és üzemeltetését. Amikor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) várhatóan 2024-ben befejezi működését, Kína lesz az egyetlen nemzet, amely állandó állomással rendelkezik a világűrben.